ВНИМАНИЕ! В Пловдив днес е най-мръсно

Актуални новини
08:00 - 16 Януари 2020
2461
ВНИМАНИЕ! В Пловдив днес е най-мръсно

Градът с най-мръсен въздух днес е Пловдив - 207 микрограма са фините прахови частици, измерени в града под тепетата, показват гражданските станции на airbg.info.

132 микрограма са фините прахови частици за София. Толкова са и за Перник. Силно замърсено е и в Свищов – 185 микрограма, Силистра – 140 микрограма, във Варна 100 микрограма, Стара Загора – 92 микрограма.

Данните на Столичната община пък показват превишаване на нормите в кварталите Павлово и Хиподрума, макар отчетените стойности да са по-ниски в сравнение с вчерашните. Данните се потвърждават и от Европейската агенция за чистота на въздуха. Гражданската платформа airbg.info предупреждава за замърсяване 6 пъти над нормата в района на Малинова долина, Горна баня и Бояна.

Снимка: airsofia.info


Има постоянни превишения на замърсен въздух в Перник, забелязват специалисти. Тази сутрин около 7 часа измервателните уреди на НИМХ в Перник са отчели завишение на серния диоксид малко над нормата, съобщи Би Ти Ви.

Причината най-вече се дължи на употреба на твърди битови горива, гъста мъгла и безветрие, както и на промишлеността в Перник, отбеляза Жана Христова от РИОСВ в ефира на Би Ти Ви. Вчера е направена проверка към ТЕЦ „Република“ в Перни и не са констатирани никакви нарушения, по отношение на използваният вид гориво, независимо от това на оператора са дадени предписания да намали производителната мощност до технологичния допустим минимум, каза още Христова.

Единствените горива, които ползваме са само въглища. От последните 10 г. при нас работи един от най-добрите филтри на Балканите. За момента ние не сме причината за замърсяването. Смятам, че причината е битовото отопление, обясни директорът на топлофикация "Перник" Любомир Спасов.

Препоръките към гражданите на Перник да не са дълго време навън както и да затварят прозорците на домовете си.

Фините прахови частици в контакт с мъглата са много опасни за здравето, каза Стефан Димитров - съосновател на airbg.info в ефира на Би Ти Ви. Той препоръча да не проветряваме в дните, в които измервателните карти са в червен цвят, както и да пречистваме въздуха си като носим маски.

Най-големите замърсители са битовото горене и транспорта, както и ретроспензията – това е прахта, която се е натрупала в града, обясни още проф. Христомир Брънзов от НИМХ. Много трудно може да се изчисти прахът от града. Това означава постоянно миене на улиците, ползване на прахосмукачки за въздуха, както се прави в някои градове в чужбина, каза проф. Брънзов.

Днес в равнините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност, които в повечето места ще се задържат през целия ден, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). След обяд в източните райони ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър.

Максималните температури ще бъдат предимно между 1° и 6°, в планинските райони, където ще бъде слънчево - до 12-13°, в София около 2°. Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

По Черноморието ще е предимно облачно, преди обяд на места и с мъгла. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 9°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 3°.