Внимание! Висок UV индекс днес, пазете се от слънцето!

Температурите достигат 30 градуса

У нас
09:23 - 19 Май 2019
14501
Внимание! Висок UV индекс днес, пазете се от слънцето!

След седмица на дъждове и хлад в неделя ще има много слънчеви часове и температурите ще продължат да се повишават. Специалистите обаче предупреждават, че днес е необходима сериозна защита от слънчевите лъчи, защото прогнозираният UV индекс за определени часове е 9 по 10-степенната скала за ултравиолетовия индекс.

При такава стойност препоръките са да се избягва престоят на открито през обедните часове, и на слънце. Задължителни са защитни масла и млека, шапка и дрехи, които да предпазват кожата.

Хората все още не са свикнали на високи летни температури и на силното слънце и смятат, че през май то все още не е опасно, обясняват синоптици.

Температурите днес ще бъдат между 25 и 30 градуса, като най-топло се очаква да бъде в района на Сандански, а в София се очаква да бъде около 26 градуса.

В следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в планините ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югоизточен, в Източна България и по долината на Струма южен вятър.

През следващата седмица се очаква слънчевата радиация постоянно да се задържа във втората, по-висока половина на 10-степенната скала за ултравиолетовия индекс. В отделни дни е с усреднени стойности 8-9 и доближава максимума. Това означава, че под жарките лъчи по обед рискът за изгаряне на кожата започва на около 20-тата минута в София. Значение за изгарянето има и дали човек е на улицата, в планината, край езеро или на морския бряг.

За някои типове кожа промените започват и по-бързо. Геофизичният институт следи ултравиолетовия индекс всеки ден. Данни за стойностите дават и синоптиците. Показания над 5 се смятат за предупреждение за повишен риск особено ако извеждаме за дълго малки деца на открито.

Високият UV индекс не е повод за паника, нито препоръка да не се излиза навън, а да се избегне въздействието в часовете между 11 и 15 часа и хората навън да са по-внимателни, обясняват синоптиците.


При стойности до 2 човек може да прекарва навън колкото си иска според официалното тълкуване на Световната здравна организация. При 3-5 престоят на открито се смята за безопасен. При 6-7 трябва защита като дрехи с дълги ръкави, шапки, очила, козметични средства и намаляване на престоя в рисковите часове. Над 8-а степен вече са необходими максимално внимание и по възможност по-малко излагане на слънце по обед и в ранния следобед.

Колкото по-високо е слънцето, толкова по-агресивна е радиацията - извън тропиците максимумите са в обедните часове през лятото. Облъчването расте и с увеличаване на надморската височина - на всеки 300 метра с по 4%. Дозата зависи и от терена - сухият пясък по плажа например отразява до 15% от радиацията, морската пяна около 25, а снегът - до 80%.

Според дължината на вълната UB лъчите са А, B и C. Смята се, че голямата част от идващата към Земята радиация се поглъща от озона, водната пара, кислорода и въглеродния двуокис. До нас достигат малко UVB и много UVA лъчи, които са опасни, защото проникват дълбоко.

Най-пощадени са хората, които прекарват деня под покрив - те поемат от 10 до 20% от дозата, която получават работещите на открито.