Внимание, внимание! Без паника - сирените на 2 юни са за Ботев

Актуални новини
21:21 - 28 Май 2020
6090
Внимание, внимание! Без паника - сирените на 2 юни са за Ботев

"На 2 юни ще чуете вой на сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Това не е извънредна ситуация, а ежегодна традиция, така че не се притеснявайте." Това съобщиха официално от Община Бургас, за да успокоят гражданите, които са забравили или пък не знаят, че в Деня на Ботев - 2 юни България притихва в минута мълчание.

Предупреждението идва явно и за да предотврати евентуален стрес у хората след 2-месечното извънредно положение, породено от пандемията с COVID-19.

Сирените ще прозвучат на 2 юни в цяла България точно в 12.00 часа и техният вой ще продължи 2 минути.

Общо три пъти в годината има сирени - два пъти те се тестват - на всеки 1 април и 1 октомври, а на 2 юни - в Деня на Ботев чрез сирените се отдава почит на всички загинали за свободата на България.

Тази година заради извънредното положение обаче МВР отмени тестването на сирените на 1 април. Решението бе взето, за да не се създава допълнително напрежение сред гражданите по време на извънредната ситуация.

Първоночалният вой на сирените при тестване е придружен с "Внимание! Внимание! Внимание", след което следва съобщение или за въздушна опасност, или за радиоактивно заразяване, или за химическо или бактериологично заразяване, или за опасност от наводнение. После следва вой на  сирени в продължение на 3 минути, последван от указания за поведението на населението.