ВНИМАНИЕ! Змии плъзнаха из София! (ВИДЕО)

Топлото време провокира студенокръвните влечуги да излязат на слънце

Новини
16:00 - 01 Април 2024
8548
ВНИМАНИЕ! Змии плъзнаха из София! (ВИДЕО)

Топлото време в последния уикенд на март и първия ден на април събуди и първите змии! Затова - бъдете внимателни и пазете децата!

Почти летните температури, на които се радвахме последните дни, провокираха влечугите да се активират и да излязат от дупките си, където са били доста дълго време.

Грациозните, но и опасни понякога животинки, са налазили тревните площи, а също така и каменните, в столичните квартали "Дружба" и "Младост", споделиха в социалните мрежи местни жители. Разбира се, това явление се наблюдава из цялата страна, тъй като повечето температурни стойности в последните дни достигнаха 26-27 градуса по Целзий.

Първото си хранене след началото на студените месеци при змиите е чак през пролетта. Ниската им активност и фактът, че забавят метаболизма си, им помага да не се нуждаят от храна през зимните месеци.

Змиите са свръхчувствителни към студа и с падането на температурите търсят място под земята, където да се скрият от температурните промени на повърхността, от снега, влагата и леда. Под земята температурата се запазва сравнително постоянна и влечугите са защитени от студа. Много рядко змиите изпълзяват от дупките си през зимата, когато времето е необичайно топло, за да пият вода.

Змиите са известни както с любовта си към слънцето и избора на топли и огрени места за препичане, така и с факта, че самите те са наричани студенокръвни.

Любопитен факт, свързан със зимния сън на змиите е, че от всички видове съскащи влечуги градинските змии се събуждат първи през пролетта и заспиват последни в края на есента. Това се дължи на по-високата им устойчивост към студа. Запазват своята жизненост дори при температури малко по-ниски от 14 градуса и заспиват, когато градусите трайно паднат под тази температурна стойност.