Внимавайте! Любимият сладолед е развъдник на бактерии

Доверявайте се само на проверени марки и продавачи, съметват експерти

Здраве
12:56 - 27 Юни 2022
5480
Внимавайте! Любимият сладолед е развъдник на бактерии

Лятото дойде и хората масово се юрнаха на сладоледите. Това пък накара контролни органи и експерти да започнат да следят качеството на любимия летен десерт.

През следващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще следят безопасни ли са продуктите, които ни предлагат в курортите. Традиционно проверки ще има и на производителите и търговците на сладолед. 

Според експертът по биология на храните Сергей Иванов, въпреки ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се превърне в опасна храна. Затова когато купуваме насипен сладолед трябва да внимаваме дали лъжичките за консумация са отделно опаковани и дали всеки вид сладолед има отделна лъжица за загребване. Още по-рисково е, ако сладоледът се продава на открито. Тези сергии обикновено са на улици, където минават много хора и се вдига прах.

Сладоледът има и други негативни страни. Продуктът съдържа концентрирани мазнини, протеини и въглехидрати които са идеална среда за развитието на различни микроорганизми.

На теория ниската отрицателна температура при която се съхранява сладоледът би трябвало да спира растежа на бактериите. За съжаление това не е достатъчно. В летните жеги, в обектите за продажба на насипен сладолед често ниско-температурния режим не се спазва, а постоянното нарушение на елементарни хигиенни правила води до замърсяване с бактерии.

Повечето са безобидни, но има и видове които могат да представляват съществен проблем за здравето на хората. От интерес са колиформите, които са общ индикатор за пропуски в хигиената и Escherichia coli. Този вид микробиологични анализи са стандартни и най-често използвани за тестване на храните. Присъствието на E. coli и колиформи е свидетелство за замърсяване на продукта, както и сигнал за повишен риск за наличие и на други, често по-опасни инфекциозни причинители.

В САЩ за последните 10 години се установени 25 епидемии свързани с консумацията на сладолед.

Заболелите хора са над 250, а смъртните случаи са 5, включително един причинен от шига токсин продуциращ щам на Escherichia coli. За съжаление в България липсва статистика както и каквито и да е било изследвания на хигиената на сладоледите.

Изследвания на потребителски организации неведнъж са доказвали горепосочените проблеми при консумацията на сладолед, така че подхождайте внимателно към летния десерт!