Внимавайте: Менте алкохол залива капанчетата по морето

Туристите пият разредени напитки и чист спирт с есенция

Икономика
20:35 - 11 Август 2023
5868
Внимавайте: Менте алкохол залива капанчетата по морето

Заведенията в морските курорти за съжаление са мястото, където с най-голяма вероятност може да ви сервират фалшив алкохол. Вариантите на ментето са най-разнообразни - от разредени питиета до чист спирт, към който са добавени есенции. Същото това ви се сервира като водка, ракия или уиски, предупреждават препатили туристи. Долнопробният алкохол обикновено се предлага в евтините олинклузив хотели, капанчета, но и в масовите ресторанти.       

Не е рядкост митничарите да задържат стотици литри алкохол с неясен произход, който е бил предназначен за консумация в баровете и дискотеките.

Най-коварни са коктейлите, които може да съдържат няколко вида менте. В кошмарната комбинация между анасонови напитки, джин, уиски и разни боядисани аперитиви може да се получи доста агресивна комбинация.   Тъкмо миксовете от няколко напитки са най-благодатни, за да се пробутват ментетата, разкриват тайните на занаята бармани. Експертите пък са категорични, че точно в разгара на лятото, в големите курорти, търговците са най-доста изкушени да сипят в бутилка от вносен алкохол нещо различно и нискокачествено.

Пътят на нелегалния алкохол започва от съмнителни мазета, складове, задни дворове, разказват митнически служители. В различни нерегистрирани обекти се откриват десетки хиляди литри алкохол в туби и бидони. Естествено, течностите не отговарят дори на елементарни хигиенни изисквания.

Долнопробният фалшив алкохол редовно е откриван от инспектори в складове и мазета в пластмасови туби, поставени на диспенсъри, от които се налива течност, впоследствие наречена водка, отлежала ракия, уиски или джин. Никой не знае какво точно е съдържанието в тубите и колко е опасно за консумиращите. При всички случаи обаче вредите върху здравето са налице. 

Особено опасни са туровете в баровете на плажа в големите курорти, където се леят литри алкохол. Най-рискови са големите съдове – т.нар. алкохолни кофи, от които туристите пият с няколко дълги сламки. Какво има в тези коктейлни кофи, само може да се подозира.

Клиенти в крайморските заведения масово се оплакват, че им сервират ментета с вкус на ацетон.

В същото време фалшивият алкохол се среща и в малките магазини. Сериозни количества от ерзаца се продава в дребните бакалии, тъй като в големите вериги контролът е по-строг.

Най-имитираната напитка отново е ракията, и то скъпата, защото евтиният алкохол не представлява интерес за мошениците. 

Летовници се оплакват, че по крайбрежни ресторанти им сервират ракия най-вероятно от домашния казан, след като са поръчали питиета от луксозни марки, от типа „Бургас” 63, „Сливенска перла” и други скъпи градусови питиета. „Поръчваме „Бургас 63”, а ми сервираха някаква пърцуца, ужасна на вкус”, гневно разказаха столичани, вбесени от наглостта със злоупотребите с напитките по заведенията.

Проблемът е, че трудно може да разкриеш и докажеш, че пиеш менте.  Дори когато клиентите настояват келнерите да отливат от бутилката пред очите им, за да се убедят какво им наливат в чашите, тарикатите пак намират изход – пресипват в луксозните шишета ментетата. 

Масовата практика обаче си остава разреденият алкохол. За да вземат повече пари от 1 бутилка, келнерите разреждат чашата с вода, като се надяват клиентите да не усетят и да не вдигнат скандал. Не винаги обаче си спестяват проблема. 

След ракията, най-ментосвана е водката, която е предпочитано питие на мнозина. Проблемът в търговската мрежа е, че имитациите също имат уж редовен бандерол, който би трябвало да гарантира качество и оригиналност на продукта. Управителите на търговските обекти са неприятно изненадани, че снабдителите им доставят фалшификати, а клиентите масово се оплакват.

Лоши заместители получават „Троянска сливова”, „Бургаска мускатова”, „Сливенска перла”, признаха доставчици на малки квартални магазини в южните квартали на София. Въпросните ментета имат изключително отвратителен ацетонов вкус и не приличали дори на най-обикновена ракия. В същото време трябва да знаем, че само специалисти могат да имат тежката дума дали даден алкохол е менте. И все пак има някои начини, по които да разпознаете дали сте попаднали на фалшификати.

Експерти пък припомнят стари съвети - че дори при консумацията на качествен алкохол, трябва да спазвате няколко прости правила. Сред основните е да се консумира от по-лек към по-твърд алкохол. Например от бира или шампанско към концентрат, но не и обратното.

Експертите обясняват, че за да разберем какво се случва в организма трябва да умножим градуса по милилитрите, да разделим на хиляда и така получаваме часовете, за които черния дроб ще преработи алкохола.

Абсолютно непрепоръчително е да се смесват и зърнени с гроздови напитки – след бира, например, не бива да се пие вино. Не трябва да се смесват бира с коняк, бира с уиски. И част от златните правила – да се пие максимално количество вода. Добър вариант е към напитките да се добави задължително мезе с достатъчно мазнини. Особено подходящи към алкохола са бананите и картофите.

Ето как да проверите фалшива ли е напитката:

Ако искате да проверите дали виното е от истинско качествено грозде, а не боядисано с химикали, налейте в малко шише, затиснете гърлото му с пръст и пуснете бутилката в голям съд с вода. Рязко махнете ръката си, така че течността от бутилката да се смеси с водата. Ако виното е истинско, то не се смесва с водата, а образува в нея червени нишки.

Колкото по-бързо се смесва виното с водата, това е индикатор, че има бол химични добавки и оцветители. Има и още един начин да разпознаете натуралното  - като в него налеете глицерин. Ако сте си купили менте елексир, то глицеринът веднага ще се оцвети в червено или жълтеникаво. Обратно – ако сте купили качествено вино, глицеринът остава безцветен.

Има си трик и при коняка, например. За да проверите истински ли е, или е незнайно къде правен фалшификат, стоплете чаша с питието в длани и вдишайте. Тънкият аромат ще ви подскаже дали пиете качествено питие или долнопробно менте.

Лесно можете да проверите качеството на коняка, още преди да го купите от магазина. Вземете бутилката с коняк и много бавно я обърнете с дъното нагоре. Ако конякът се стече надолу като вода, трябва да знаете, че не пиете оригинално питие. Ако от дъното се отделят капки като от гъсто сладко, значи сте попаднали на наистина качествен коняк.

Когато искате да изпробвате оригиналността на водката, обърнете бутилката с дъното нагоре и разгледайте напитката за странни частици, например мъхчета. Във водката е недопустимо да има утайка.

Водката менте обикновено съдържа малки частици с неясен произход, понякога е мътна.