Внимавайте с момината и момковата сълза

Нещо за четене
11:30 - 22 Февруари 2022
14047
Внимавайте с момината и момковата сълза

И момите, и момците имат свои цветя, наречени на сълзите им, пролети заради трудна любов. Може би и това е причината красивата момина сълза, която има опияняващ аромат, да е отровна. Цветето расте по сенчести места, но можете да го купите и в саксия. Ако я поставите в прохладно помещение, дълго време ще се наслаждавате на любимия аромат. Затова пресадете момината сълза в открита почва, някъде на сенчесто място, например под дърво или храст, и най-добре в карбонатна почва. Внимавайте, когато я пипате, защото листата, цветовете и появяващите се след това плодове-топчета, които имат първо зелен цвят, а след това стават червени, са отровни.

Момината сълза се размножава по вегетативен път, чрез разделяне на коренището през есента или рано напролет. По коренището се образуват два вида пъпки: листни, които са тънки и остри и дават само листа на следващата година след засаждането, и цветни, които са дебели и тъпи. Тези пъпки се образуват на втората или на третата година след засаждането.

И момците имат цвете, наречено на техните сълзи. Родът на момковата сълза включва около 50 вида. Това са многогодишни тревисти растения, които в почвата оформят дебело месесто хоризонтално коренище. У нас се среща из гори и храсталаци в цялата страна до 1500 м надморска височина. По-рядко се открива и по каменисти тревисти места. През пролетта от коренището излизат по няколко изправени ръбести стъбла. На височина достигат от 15 до 50 см. Листата са разположени в два реда последователно от горната страна на стъблото. Те са почти приседнали. Формата им е продълговато яйцевидна. Дълги са 10-12 см и широки 2-5 см. Периферията им е гладка, а повърхността – дъговидно жилкувана.

Цветовете на момковата сълза са декоративни. Те са бели, с прост венчевиден околоцветник. Съставени са от 6 сраснали в тръбовидна камбанка листчета. Дълги са 2,5 см и завършват с 6 зеленикави зъбчета. Обикновено са разположени по 1-2 в пазвите на листата, към средата на стъблото, грациозно увиснали надолу. Тичинките са 6, прикрепени към средата на тръбичката. Момковата сълза цъфти през май-юни. Плодовете са синкавочерни месести ягодки. През август вече са узрели и придават привлекателен вид на растенията.

Момковата сълза не е много взискателно растение. Най-добре се развива на влажни почви, богати на хранителни вещества. Важно е те да не задържат излишните пролетни води. Предпочита сенчести места или полусянка. Размножава се чрез семена и чрез разделяне на коренищата. Най-подходящият срок е през август. Оформят се групи или редове. Разстоянията за засаждане са 30 х 30 см. Полива се веднага. До есента растенията се прихващат. През вегетацията основна грижа е да се следи почвата да не изсъхва. На едно място може да останат повече от 10 години, без да се намалява качеството и количеството на цветовете.

Освен че са много красиви, растенията са и много полезни. Ароматните цветове привличат насекомите. От тях пчелите събират нектар.

Подходящи партньори за момковата сълза са брунера, хоста, момина сълза и други.