Внимавайте с "банкерката" Азара, раздава милиони от починали богаташи

Мошениците действат по схемата - мними пари срещу източване на сметката ви

Новини
15:05 - 28 Ноември 2023
9794
Внимавайте с "банкерката" Азара, раздава милиони от починали богаташи

Мошеници, представящи се за банкери и финансисти, продължават да атакуват наивници, като им предлагат милиони - от уж останали в трезори депозити на починали клиенти. Въпреки че схемата е ясна от доста време на полицията, тарикатите продължават да ловят на въдицата невежи и безпомощни възрастни, за да им източват парите.

Целта на”завещанието” на милионите е да се съгласите да ги вземете, след което да ви поискат „скромна” такса от няколко хиляди евро, за да ви ги преведат, например. Другият вариант е да разкриете сметката си в детайли, за да може да се доберат до парите ви. Престъпниците обикновено се представят за бивши банкери от чужбина и пишат през електронен преводач и чат джипити.  

Напоследък като особено активен „банкер” из фейсбук се изявява т.нар. г-жа Юджил Азара –естествено името е фалшиво. Въпросната дама, която може и да е господин, се представя за бивш банков служител - зарибява през  фейсбук, като обяснява, че българин, който имал златен бизнес в Истанбул, починал и оставил 78 милиона долара в банката, в която тя работила, катко човекът нямал наследници.

„Търсих някой с неговата фамилия и открих вас, затова ви пиша това съобщение.”, обяснява мнимата банкерка. 

Следва обяснение, че тя е обслужвала неговата сметка и е видяла, че парите са изоставени и може да направи така, че да ги усвои, но ако се забави, директорите на банката ще разкрият изоставената сметка и ще си разпределят милионите.

"Вярвам, че желанието на Бог е да се натъкна на вас сега. Водя важна бизнес дискусия, която искам да споделя с вас, която вярвам, че ще ви заинтересува, защото е във връзка с вашето фамилно име/националност и вие отивате да се възползват от него. Един покоен г-н Адриан... (следва фамилията на набелязаната жертва), гражданин на вашата страна, който се занимаваше със златен бизнес тук, в Истанбул, имаше фиксиран депозит в моята банка през 2007 г. за 108 календарни месеца, оценен на 78 000 000,00 щатски долара (седемдесет и осем милиона щатски долара) датата на падежа този депозит беше миналата година."

Така въпросната „банкерка” обяснява целта си – че заради общата фамилия ще ви представи за наследник на покойния богаташ и така ще раздели парите от банковата му сментка мешжду себе си и вас. „Тъй като имате същото фамилно име и същата националност като него и моята банкова централа ще ви освободи сметката с моя помощ.

Няма включен риск; транзакцията ще бъде извършена при законно споразумение, което ще ви защити от всяко нарушение на закона. По-добре е да поискаме парите, отколкото да позволим на банковите директори да ги отклонят и да си поделят помежду си. Не съм алчен човек, затова предлагам да разделим средствата, съответно 50/50% за вас и за мен.”

Измамата е ясна като бял ден и само много голям наивник би се вързал на недодяланата схема.

На подобни съобщения изобщо не трябва да се отговаря, нито да се реагира, просто се изтрива, съветват специалистите. Ако някой все пак се подведе по примамливата оферта, ще му бъде поискана не само банкова сметка, но и всички данни за нея. Изходът е предизвестен – мошениците няма да преведат нищо, но ще източат всичките ви пари.