Внимавайте! Вредни съставки в слънцезащитните продукти разболяват

Четете етикета и избягвайте вещества, които водят до алергии и дори рак

Ексклузивно
22:30 - 27 Май 2022
5950
Внимавайте! Вредни съставки в слънцезащитните продукти разболяват

Температурите започнаха да се покачват, а слънцето да грее силно. На дневен ред идва слънцезащитата. От години дерматолози всяко лято бият аларма колко вредно може да бъде слънцето не само за кожата, но и за целия организъм. Затова от ключово значение е да се ползват слънцезащитни продукти.

Тук обаче идва другата опасност. Не всички продукти от такъв тип са безвердни. Оказа се, че на пазара има куп продукти, в които са вложени опасни съставки. Разбира се всичко опира до пари, защото чистите продукти са по-скъпи, а потребителите масово търсят евтини стоки.

Важно е да четете етикета преди да купите нещо. Кои са съставките, за които трябва да внимавате?

Оксибензонът е една от най-рисковите съставки в слънцезащитните продукти.

Той създава силен филтър срещу вредните лъчи и се използва в множество марки.

Специалисти алармират обаче, че прониква в човешкия организъм и може да доведе до хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми, алергични реакции. Добавя се също в лакове за нокти, в кремове за тяло и в продукти за коса.

Титановият диоксид е физически слънцезащитен агент, оцветител/пигмент. Той може да провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда кожния слой, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците.

За съжаление оцветителят се съдържа в над 80% от продуктите против слънце, а именно под влиянието на топлината по-лесно прониква в кожата и вреди. 

Феноксиетанол е синтетичен антибактериален агент и консервант, стабилизатор на парфюми и сапуни; използван дори в натурални и органични козметични продукти. Може да бъде замърсен с канцерогенния токсин 1,4-диоксан. Научно доказан дразнител за човешката кожа и очи.

Феноксиетанолът действа и като ендокринен дисруптор (нарушава правилната функция на ендокринната система), причинява увреждане на пикочния мехур и води до остър белодробен оток при животните (не е тествано това му действие върху хора!).

Фталатите се съдържат в почти всички козметични продукти, включително в тези против слънце. Специалисти алармират, че провокират безплодие, спонтанни аборти, силни алергични реакции, дори вредно действие върху структурата на ДНК.

Разпространените парабени пък доказано причиняват рак, метаболитни проблеми, хормонален дисбаланс, свръхтегло, алергии. Добавят се в кремове против слънце, парфюми, дезодоранти, лакове за коса и т.н.

Не използвайте продукти с изтекъл срок на годност!

Съхраняването на наполовина пълна опаковка, останала от миналото лято, е почти неизбежна ситуация. И тук изниква важният въпрос дали си струва да използваме миналогодишния слънцезащитен продукт и това лято, особено ако срокът му на годност изтича, или е вече изтекъл.

Съхраняваната при недобри условия опаковка слънцезащитен продукт може да загуби ефективността си много преди изтичане срока на годност. 

Всяка промяна в консистенцията, мириса или цвета на оставена неоползотворена опаковка слънцезащитен продукт следва да се разглежда като признак, че той е загубил ефективността си. Дори да е в срок на годност, подобен продукт може да не осигури необходимата защита от ултравиолетовите лъчи и дори да доведе до по-сериозни последствия. В състава на слънцезащитните средства има вещества, които при разпадането си може не само да не неутрализират УВ-облъчването, но и да проявят алергенни свойства и да раздразнят кожата.

Затова препоръката на дерматолози и козметици е слънцезащитните продукти да се подменят всяка година и да не се ползват опаковки, престояли отворени за дълъг период от време.