Внучка на Йордан Йовков израснала в Ангола

Актуални новини
19:56 - 21 Септември 2022
4422
Внучка на Йордан Йовков израснала в Ангола

Наследничката на класика Йордан Йовков - Йова Станкова представи романа си „Затворен в теб“ тази вечер. Домакин на събитието беше Градската художествена галерия в Благоевград.

Авторката е от рода на класика на българската литература Йордан Йовков, нейната прабаба е негова племенница. Като дете младата писателка живяла в Ангола, Африка, където посещавала руско училище, предаде БНР.

След като семейството й се връща в България, завършва френска паралелка в 125 СУ "Боян Пенев" с изучаване на чужди езици. Дипломира се в Лудвиг Максимилиан университет (Мюнхен) по специалностите "Наука за религията", "Политология" и "Руски език".

Обича да пътува, издава преди няколко години дебютния си роман "Галерия от светове", а наскоро провокира читателите и с втория – "Затворен в теб". В него се засягат теми свързани с „чуждото“ и „своето“, на следващо място се развива темата за отчуждаването на хората, породено от дълги раздели. “Затворен в теб” е “дисекция на мъжкото съзнание”, както го нарича един от читателите в публикувано ревю за романа.

Йова Станкова е позната на любителите на съвременната българска литература в Благоевград още с първия си роман “Галерия от светове”, когото е представяла отново в Градската художествена галерия.