Внук на член на Политбюро оглавява столичното БСП

Политика
13:46 - 22 Март 2022
13641
Внук на член на Политбюро оглавява столичното БСП

Новият председател на Градския съвет на БСП в София предстои да бъде избран днес на заседание на конференцията, свикана след като досегашният дългогодишен шеф на най-голямата червена организация Калоян Паргов бе наказан да не заема постове в продължение на цяла година. Решението за това бе взето "на подпис" от пленума на "Позитано" 20.

По информация на Lupa.bg фаворитът да оглави структурата е общинският съветник Иван Таков, един от двамата внуци на члена на Политбюро на БКП Пеко Таков и син на Янчо Таков.

Конкуренция обаче няма да му липсва, довериха наши източници. Според тях като обвързан по-скоро с политиката на председателката на партията и вицепремиер Корнелия Нинова за поста щял да се кандидатира Марин Пенков.

Пенков е дългогодишен член на БСП и е баща на евродепутатката от левицата Цветелина Пенкова. Изключително близък е до бившия енергиен министър Румен Овчаров, от когото пък Паргов наследи шефското място на "Леге" 10. 

Из коридорите на левицата се говори упорито, че Пенкова е получила партийната си книжка за членство в Столетницата навръх 18-ия си рожден ден преди години, лично връчена й тъкмо от Дългия инкасатор.

Освен протежето на Р. Овч. срещу Таков се готвела да се изправи и друга общинарка в столицата от групата на социалистите - Диана Тонова, но според букмейкърите в БСП шансовете й били минимални. 

За Таков се очаквала масирана подкрепа тази вечер. Описван е като диалогичен, търсещ единството в организацията. По думите на нашите информатори основната му цел била да консолидира БСП в столицата, а не да търси конфликти. 

Съдбата на Градския съвет обаче ще се реши на таен вот, което изключително щяло да затрудни сподвижниците на Нинова в броенето на подкрепата за нея, каквито планове кроели от "Позитано" 20 с гласуването днес.