Внук на фолклорна легенда пише музика за "Star Wars"

Любопитно
19:51 - 28 Декември 2020
7891
Внук на фолклорна легенда пише музика за "Star Wars"

Музиката на пловдивския композитор Тихомир Христозов звучи в официален тв трейлър на нашумелия сериал “Междузвездни войни: Мандалорианецът 2“.

С него сагата на "Disney+" се рекламира пред десетки милиони зрители по телевизиите и стрийминг платформите в цял свят.

Тихомир е композирал още миналата година мелодията за американския музикален лейбъл „Dos Brains”, специализиран във филмова музика. От звукозаписното студио от Лос Анжелис се похвалиха на сайта си, че техен продукт е попаднал в лентата за наемника Дин Джарин и малкия Йода (известен и като Грогу). 

“Когато от компанията ми съобщиха, че моята композиция "Countdown to dusk" (“Обратно броене до здрач”) е одобрена за „Мандалорианецът 2“, не можах да повярвам. Отдавна мечтаех да направя нещо за една от най-великите филмови саги - “Star Wars”, заяви композиторът.

Вече над 40 холивудски филми от Холивуд, сред тях и суперпродукции, са използвали неговите мелодии за своите официални трейлъри, тв реклами и промота. Сред тях са трейлърите на „Годзила“, „Червената лястовица“ „Красавицата и звяра“, „Жената чудо“, „Лабиринтът: Последният кандидат“, „Алита – боен ангел“ и други.

Мелодии на Христозов ще прозвучат и в кратките представяния на новите ленти „Не започвай нещо, което не можеш да довършиш” с Кевин Костнър и Даян Лейн, „Форд срещу Ферари“ с Мат Деймън и Крисчън Бейл, а също и в продължението на филма на ужасите „Вещи в занаята: Наследството“.

„Трейлърът на един филм е много отговорна работа, тъй като с него филмът се представя пред целия свят. Най-добрите композитори на планетата се борят за тази чест“, подчертава Тихомир.

Пловдивският композитор прави музика за трейлъри, реклами и тв игри от десетина година, но пробивът му в Холивуд става през 2017 г. с музиката за „Жената чудо“. Преди това негови мелодии са използвани в продукции на Боливуд и латиносериали.

Работи за няколко от най-големите лейбъли, специализирани в музика за трейлъри, реклами и компютърни игри. Сред тях са „Universal” , „Studio Fontаna”, “TH Studio Production”, “Warner Chappell Production Music”, “Aurora Production Music”, “Avalon Zero” и “SIIX Trailer Music and Sound”.

„От малък се увличам по видеоигри и филми. За пръв бях истински впечатлен от музиката на „Титаник“. Казах си, че някой ден искам да бъда част от такава продукция. Ето, че мечтите ми започнаха да се сбъднат“, допълва той.

Тихомир е родом от Харманли и е внук на легендарния солист на ансамбъл „Филип Кутев“ и изпълнител на тракийска музика Груйчо Дочев. От 20 години живее в града на тепетата. Завършва специализираното в народния фолклор средно училище „Любен Каравелов“.

„Аз съм гайдар. В училище свирех народна музика, композирах на пианото и комбинирах най-различни стилове – например право хоро и фънк. Доста се забавлявахме със съучениците.

Свирих и в ансамбъла, където опознах народните инструменти. Мога без проблем да съчетая кавал със симфоничен оркестър”, спомня си той.

По-късно следва в АМТИИ и заедно със сестра си – народната певица Владислава Христозова, обикалят страна по участия и концерти.

Следваща цел е на Тихомир да направи музика за цял филм, пише „24 часа“.
„Малка крачка ме дели от Холивуд. Това лято в Пловдив дойдоха американски филмови продуценти с конкретни поръчки за два големи филма. Обсъдихме детайлно съдържанието и мисля, че скоро се случи“, обнадежден е творецът.