Внук на Толстой, шампионът Карпов и отровителят на Литвиненко в списъка със санкционирани

ЕС
15:30 - 23 Февруари 2022
3932
Внук на Толстой, шампионът Карпов и отровителят на Литвиненко в списъка със санкционирани

ЕС санкционира 351 руски депутати, които на 15 февруари гласуваха в Думата обръщение към президента Владимир Путин за необходимостта от признаването на т.нар. Донецка и Луганска народни републики. Списъкът с враговете на международното право още не е обнародван, но се очаква в него да влязат куп емблематични имена.

Пьотр Толстой, потомъкът на писателя Лев Толстой е сред влючените в списъка лица. Той е депутат от управляващата партия „Единна Русия“ и е зам.-шеф на Думата. Ден след парламентарните избори през 2016 г. той заяви пред БНТ, че Русия ще изкупи България. „Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“, отговори той на въпрос какви са са намеренията му към страната ни.

Депутатът от „Единна Русия“ и бивш световен шампион по шахмат Анатолий Карпов също е в списъка. И в СССР, и в Русия той винаги е бил „любимо дете“ на режима. Неведнъж е идвал у нас – и като шахматист, и като депутат. През 2017 г., когато дойде по покана на партия „Атака“, Карпов заяви по бТВ, че кирилицата е дошла в Русия от Византия.Бойко Борисов отказа насрочената си среща с него.

Андрей Луговой, депутатът от Либерално-демократичната партия на Русия (ЛДПР) е главниqт заподозрян за отравянето на агента беглец Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон.

Генадий Зюганов, лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) се води в опозиция, но подкрепя всички антизападни инициативи на управниците и също е сред санкционираните.