Водачът на протеста в Пловдив се жали пред съда за нарушени права

Административният съд отказа да разгледа жалбата на Иван Дачев заради невнесена такса от 10 лв.

Общество
17:25 - 21 Август 2020
3240
Водачът на протеста в Пловдив се жали пред съда за нарушени права

10 лева държавна такса не е внесъл в Административния съд организаторът на снощния протест в Пловдив Иван Дачев и магистратите са отказали да разгледат жалбата му. Преди това го търсили по телефона, но той не отговорил.

В четвъртък към 16 часа протестиращи се оплакаха, че зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев не им разрешил да проведат шествие по улиците на Пловдив. Преди началото на протеста те веднага сезирали Административния съд.

Той е длъжен да се произнесе в срок от 24 часа и делото е било насрочено за днес. Оказало се обаче, че държавната такса не е платена, а това е основание на магистратите да не разгледат жалбата. Съдът е отбелязал, че на 20 август от 18,30 до 22 часа на площад "Съединение" се проведе общонационален протест, като той е бил широко отразен в медиите. "Както житейската, така и правната логика сочат на извода, че към настоящия момент за организатора на съгласуваното с процесното писмо общественото мероприятие, вече не е налице правен интерес от търсената защита“, са записали магистратите.

Юристи уточниха, че съгласно закона, ако искаш разрешение за шествие, трябва да подадеш уведомление 72 часа по-рано, а не 48, както са сторили пловдивските организатори. По тази причина Ставрев им е отказал.