Водата неизбежно ще поскъпне

500 000 семейства се нуждаят от водни помощи, твърдят от КНСБ

Актуални новини
14:05 - 03 Юни 2019
2571
Водата неизбежно ще поскъпне

Покачването на цената на водата е неизбежно, но е важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на дискусия, посветена на развитието и проблемите на ВиК сектора.

Нужен е нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита спецификите и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки граждани на България и да гарантира публичния характер на сектора, каза Пламен Димитров. По думите му ВиК секторът е най-регулирания сектор в България, по-регулиран от банковия сектор. 

В сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза президентът на КНСБ. Според Пламен Димитров в плановете за бюджета за следващата година може да бъдат предвидени ваучери за водни помощи.

На човек му трябват най-малко 50-100 литра на ден тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 000 домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лв. за подпомагане на нуждаещите се, казва още Димитров.

Нашето основно искане е 15% годишно увеличение заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8-11% годишно, докато тези при ВиК услугите 2-3 по-малко и затова доходите на хората там са изостанали, каза Пламен Димитров. За тези увеличения ще са нужди още 25-27 млн. лева годишно, обясни той.