Водата поскъпва драстично на много места

Актуални новини
11:40 - 09 Май 2022
5296
Водата поскъпва драстично на много места

Очаква се през лятото водата на много места в страната да поскъпне. С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата поне в 6 града у нас водата ще прехвърли 4 лева за кубик. Това показват бизнес плановете на ВиК дружествата, много от които са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови предложения за цените за следващия регулаторен период от 5 години.

Тези заявления ще се гледат от комисията този месец и новите цени ще трябва да влязат в сила от 1 август.

Шестте града, в които водата ще струва над 4 лева, са Сливен, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград и Шумен. Твърде възможно е да са много повече, тъй като далеч не всички водни дружества са внесли окончателните си предложения. Миналата година те изготвиха 5-годишни бизнес планове и ги внесоха за одобрение в КЕВР, но това стана, преди токът за небитовите потребители да скочи рязко. Тогава ВиК операторите поискаха да преизчислят цените и започна писмена кореспонденция с КЕВР, която в началото не разрешаваше да се правят промени.

Най-висока засега се очертава цената на водата в Шумен – местното ВиК предлага от сегашните 3,43 лв. с ДДС за кубически метър цена за доставяне, отвеждане и канализационни услуги тя да стане 4,61 лв.