Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата

В наводнените територии на Херсонска област все още остават стотици хора

Украйна
12:17 - 16 Юни 2023
2054
Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата

Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата, заяви украинският здравен министър Виктор Ляшко в интервю за Би Би Си Украйна. Според него цялата акватория под язовир Каховка "не е годна за използване".

"Затова е забранено къпането, риболова, пиенето на тази вода, поенето на добитъка. Когато човек се къпе в такава вода, потенциално може да се зарази с болести (холера, хепатит, паразити). Лечебните заведения са преминали на режими на спешна дезинфекция. Засилен е мониторингът на качеството на водата във ВиК мрежата, за да не се допусне инфекция", каза Ляшко.

Също така е забранено да се влиза в Черно море на украинското крайбрежие, комуналните служби изваждат труповете на животни, риби и миди на дъното на язовир Каховка, така че продуктите от разпада им да не попаднат във водата, каза министърът.

Ляшко се надява, че епидемични взривове могат да бъдат избегнати, ако се спазват санитарните стандарти.

По-рано имаше слухове за първия случай на холера в Украйна, но украинското министерство на здравеопазването отрече това.

"При хората няма нито един случай на холера. Ние извършваме епидемиологичен мониторинг на водоемите и от време на време откриваме холерни вибриони, както свързани с наводненията, така и не свързани. Така беше и преди", каза Ляшко.

Рисковете от епидемии обаче са огромни, отбеляза министърът.

"Защото е проблематично да се спазват противоепидемичните правила - да се преработват храните и други неща, без питейна вода в достатъчно количество е проблематично. Водата ще се оттегли, някъде ще останат блатисти местности, а някъде ще изсъхне, ще се разнася прах. Всичко това е рискова зона", подчерта той.

В наводнените територии на Херсонска област все още остават стотици хора.

Към четвъртък 18 души са загинали в окупираната част на Херсонска област поради разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Данните за загиналите на контролирания от Украйна десен бряг в резултат на наводнението бяха публикувани последно на 12 юни: тогава бяха известни 10 жертви.