Водата в София няма да поскъпва тази година

Очаква се да има увеличение на ВиК услугите в сотлицата през 2023 г.

Новини
12:44 - 12 Май 2022
1556
Водата в София няма да поскъпва тази година

Тази година "Софийска вода" не предвижда да има увеличение на цените на ВиК услугите в столицата. Това каза изпълнителният директор на компанията Васил Тренев пред журналисти след пресконференция, на която бяха представени основните данните от дейността на дружеството през 2021 – 2022 г.

Той добави, че за 2023 г. се очаква да има увеличение на ВиК услугите в София, но не посочи точно с колко, защото предстои да се обсъди.

Тренев уточни, че предложеният бизнес план на "Софийска вода" миналата година, който беше подготвен от дружеството и внесен в Столична община за разглеждане и одобрение, предвижда за тази година да няма никакво увеличение на цената на ВиК услугите, а кумулативно до края на бизнес периода през 2026 г. цените да се увеличат с 11 процента. Предвиденото увеличение е базирано на това, че има пряка зависимост между инвестициите и цената на водата, а

"Софийска вода" има задължение по концесионен договор да инвестира 165 млн. лева през този програмен период.

Цените на материалите, на труда, на енергоносителите са се повишили, изтъкна Тренев. Заради това "Софийска вода" ще намери оптимален вариант и той се надява цените в одобрения бизнес план да не бъдат толкова драстично увеличени, каквито са предложенията на другите ВиК оператори в страната. Бизнес планът на дружеството все още в процес на разглеждане.

В сегашната ситуация Станев не вярва за целия програмен период до 2026 г. увеличението на ВиК услугите да бъде повече от 40-50 процента.