Водещи американски медии съкратиха стотици служители

Sports Illustrated директно се запъти към прекратяване на дейността

Новини
15:48 - 24 Януари 2024
2842
Водещи американски медии съкратиха стотици служители

Тежък удар понесе медийният свят в САЩ, а и извън него, след като в рамките на дни (или даже часове) три от най-известните медии зад Океана съкратиха стотици служители, съобщават световните агенции.

Los Angeles Times и TIME обявиха, че се налага да направят икономии, а Sports Illustrated директно се запъти към прекратяване на дейността.

Именно от знамето на американската спортна журналистика тръгна най-новата вълна на съкращения.

70-годишното списание, което вече е преди всичко онлайн платформа, обяви, че освобождава всичките си служители.

Това се случи, след като компанията издател Arena Group загуби лиценза за марката, за който плащаше от 2019 г. до момента на друго дружество.

През миналата година сайтът Sports Illustrated, който междувременно се превърнав стандартен масов портал, беше разтърсен от огромен скандал, след като стана ясно, че писани от AI ботове текстове са публикувани под измислени имена. Това доведе до напускането на изпълнителния директор на Arena Group Рос Левинсън.

Част от журналистите и останалите служители вече са освободени, други ще поддържат сайта още няколко седмици.

Драматични бяха събитията и в най-голямата редакция на Западното крайбрежие - тази на LA Times. Вестникът, който е носител на множество награди, се лиши от над 20% от екипа си. Без работа остават поне 115 журналисти. Цели отдели и важни кореспондентски бюра като това във Вашингтон са почти напълно елиминирани.