Водещи експерти: Изкуственият интелект застрашава оцеляването на човечеството

Рискът да изчезнем заради ИИ трябва да бъде глобален приоритет както пандемиите и ядрената война

Топ
15:41 - 30 Май 2023
3449
Водещи експерти: Изкуственият интелект застрашава оцеляването на човечеството

Над 350 технически експерти, учени и ръководители подписаха във вторник изявление, предупреждаващо за рисковете, пред които е изправено човечеството на фона на бързото развитие на изкуствения интелект (ИИ).

„Намаляването на риска от изчезване заради ИИ трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война“, се казва в съвместното изявление, публикувано на уебсайта на Центъра за безопасност на ИИ (Center for AI Safety, CAIS).

Изявлението беше подписано от главния изпълнителен директор на OpenAI - Сам Алтман и техническия директор Мира Мурати, главния изпълнителен директор на Google DeepMind - Демис Хасабис, главния технически директор на Microsoft - Кевин Скот и главния научен директор - Ерик Хорвиц, главния изпълнителен директор на Anthropic - Дарио Амодей, както и редица изследователи и експерти от други технологични компании и видни университети.

Те отбелязаха, че съвместното има изявление „има за цел да създаде общи познания за нарастващия брой експерти и обществени личности, които също приемат сериозно някои от най-тежките рискове на напредналия ИИ“.

Това е второ подобно изявление през последните месеци, след призива на Илон Мъск, Стив Возняк и над 1000 други за пауза в развитието на ИИ.

Въпреки че ИИ може да не притежава самосъзнание, той вече представлява риск чрез дълбоки фалшификации, автоматизирана дезинформация и потенциално изземване на работни места.

Въпреки че AI може да не притежава самосъзнание, той

вече представлява рискове чрез дълбоки фалшификации, автоматизирана дезинформация и потенциално изместване на работа.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази необходимостта технологичните компании да гарантират безопасността на продуктите с ИИ и призова за въвеждане на регулации.