Водещият Петър Волгин слиза от ефира на БНР заради евроизборите

Междувременно съдът даде ход на делото срещу него за изказването му за Народния съд

ЕС
19:40 - 08 Април 2024
3822
Водещият Петър Волгин слиза от ефира на БНР заради евроизборите

Водещият Петър Волгин слиза от ефира на програма "Хоризонт" на БНР, но само временно. Той е в платен отпуск от днес във връзка с номинацията му за кандидат в изборите за Европейски парламент. 

Докато той е в отпуск, водещ на предаването "Политически НЕкоректно" ще бъде Силвия Великова, съобщи БНР.

Междувременно съдът даде ход на делото срещу Волгин за изказването му за Народния съд, че е "достатъчно да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд". Колективният иск е на стойност 100 000 лв. и бе организиран спонтанно, след като 102-годишна жена заведе дело срещу водещия за същото изказване. Съпругът на жената е убит без съд и присъда през октомври 1944 г. Затова тя се е почувствала засегната от поста на Волгин. На първа инстанция съдът отхвърли жалбата, а втората инстанция бе насрочена за 10 февруари 2025 г. Именно това провокира и колективния иск.

В колективния иск ищци са хора, чиито близки са жертва на режима след 1944 г. Исканията им са в три точки - съдът да признае, че с публичните си изказвания Волгин засяга паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява душевно членовете на техните семейства, като изказванията му са противоправни като противоречащи на закона и са направени умишлено и злонамерено. Второто им искане е Волгин да бъде осъден да преустанови тези си изказвания. Третото е на колективния интерес да бъде присъдено обезщетение от 100 000 лв.

"Заседанието беше много емоционално заредено. Ищци са 41. Част от тях бяха в залата, активно се консултираха помежду си и съветваха адвоката си. Имаше и много наблюдатели. Пейките в залата от страната на ищите бяха пълни. Зад адвокатите на волгин не седеше никой", написа във "Фейсбук" Силвия Атипова.

Следващото заседание по делото е насрочено на 14 окт 2024 г.