Водолази извадиха от морето във Варна 15 кг пластмасови отпадъци

Кенчета от бира и безалкохолно също са сред находките на гмуркачите

Общество
17:53 - 01 Август 2020
1772
Водолази извадиха от морето във Варна 15 кг пластмасови отпадъци

Водолази доброволци почистиха морето край буната на Траката във Варна в петък. Извадени бяха пластмасови и метални отпадъци с килограми.

„Наричаме морето около буните на Варна „невидимото сметище“, защото хората се къпят тук без да знаят и колко много боклук има по дъното“, разказа пред 24 часа Дарина Иванова от клуб „Приятели на морето – Варна“, които всяко лято чистят морето.

Акцията сега е част от проект „Партньорство за чиста България“, в който участват неправителствени организации от Варна, Пловдив, Шумен, Силистра и Добрич.

На влизане водолазите вадят от морето по около 10-15 кг пластмаса и около 7-8 кг метал – кенчета от бира и безалкохолно, найлонови торбички, пластмасови чаши и прибори. Често вадят рибарски мрежи, автомобилни гуми, пластмасови столове, веднъж дори хладилник.

Имаме акции за чистене на плажовете и морето, но по-голямата ни цел е да провокираме хората да не замърсяват, разказа Иванова.

Затова по плажа на Траката бяха разхвърляни гигантски фасове – не като част от артпроект, а именно като провокация към летовниците да опазват плажовете чисти. Поставени бяха и кошчета за разделно събиране на отпадъците.

Като част от акцията всеки летовник получи хартиена торбичка, за да събере своите отпадъци, след като си тръгне от плажа. А на торбичките е описано всеки от материалите за колко време се разгражда. Същата акция бе направена и в заведенията около плажа, където по масите бяха оставени картонени пирамидки със съвети как да се пази морето чисто.

Подобни акции през лятото от клуб „Приятели на морето – Варна“ правят и по градските плажове, и по тези около морската столица.