Военен експерт: Войната ще продължи още месеци

Новини
08:30 - 23 Март 2022
5064
Военен експерт: Войната ще продължи още месеци

Не е правилно решението на България да не изпращаме военна техника и оборудване на Украйна поради простата причина, че ако се каже на този етап, че има неизпращане, какво означава това? Когато свърши войната, тогава ли ще изпращаме.

Такава позиция няма как да ни направи приятел на Русия, с такава позиция рискуваме да загубим доверието на съюзниците ни в НАТО и да загубим възможността да подобрим нашата отбрана. Така или иначе обаче смятам, че ще се достигне като минимум до изпращане на отбранително оборудване и боеприпаси на Украйна. Въпросът е обаче, че тази позиция беше ясно беше поискана от България още в самото начало и тази позиция ние трябваше да я вземем на втория ден, а не един месец да губим. Помощ за Украйна от България, ще бъде помощ за нашата сигурност и отбрана, която един ден може да поискаме.

Това заяви по Нова Тв доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност и отбрана.

Проблемът, е че тази колеблива позиция на България води до неувереност навън и създава неувереност и вътре, в самото българско общество.

Какъв е смисълът, ние в крайна сметка да правим нещо, но с много закъснение, след ката създаваме такава неувереност и вътре, и навън. Много вероятно е обаче вече да има решение, допълни доц. Георги Цветков.

Относно войната той прогнозира, че ще продължи още месеци или поне един месец. Доц. Цветков смята, че ресурсите на руснаците са силно ограничени, но те правят опити за частична мобилизация с още бойци.