Военни от 13 държави пристигат във Варна

Общество
12:45 - 11 Септември 2024
1057
Военни от 13 държави пристигат във Варна

Представители на тринадесет държави и общо над 150 военнослужещи са в България за участие на учението ,,Sea Breeze 2024.3“ и съпътстващата го конференция ,,Sea Breeze 24.2 Fleet Commanders` Conference 2024“ на командващите и командирите на военноморските сили на участващите държави.

"Целта на ,,Sea Breeze 2024.3“ е да се отработят тактики, техники и процедури, свързани с борбата с минната опасност. България има водеща роля за осигуряване на сигурността в Черно море, а българските Военноморските сили са провели най-много учения в Черноморския регион през тази година. По време на ,,Sea Breeze 2024.3“ ще бъдат отработени различни действия за борба с плаващи и дънни мини, както и други подводни дейности, включително и аварийно-спасителни“, заяви командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов.

В съвместните тренировки и действия, които се провеждат изцяло в териториалните води на България, ще се включат представители на тринадесет държави и общо над 150 военнослужещи. 

Историята на ученията, които се провеждат в този формат и с тази насоченост от 1997 г., представи накратко вицеадмирал Томас Иши.

"Фокусът на тазгодишното учение е насочен към осигуряване стабилността на Черноморския регион. След началото на руската инвазия са засечени над 105 плаващи мини, като най-малко пет плавателни съда са засегнати от тях. Това застрашава не само търговското корабоплаване, а и снабдяването с храни и стоки изобщо. САЩ, заедно със своите съюзници и партньори, са решени да работят за осигуряване на нормалното корабоплаване в Черно море, а начинът да се борим с минната опасност е като действаме заедно и подобряваме нашата съвместимост, упражнявайки различни процедури и тактики“, посочи командирът на 6-и Американски флот.

"Като цяло учението, по-голямата част от което ще се проведе на море, ще ни помогне да се сработим и да се справяме по-добре в борбата с опасностите, които възникват пред нас. Оценяваме наистина много високо лидерството на България и това, че е съдомакин на учението. Ние сме приятели, партньори и съюзници, а заедно с останалите нации, които ще се присъединят към нас в рамките на учението, сме част от общите усилия да осигурим свобода на корабоплаването, сигурност и стабилност в региона. САЩ са силно ангажирани с този процес, а като членове на НАТО заедно сме по-силни и по-добри в стремежа да осигурим изпълнението на тази обща цел“, заяви вицеадмирал Томас Иши.

В отговор на журналистически въпрос, контраадмирал Михайлов даде разяснения за предстоящите активации на Противоминната военноморска група за Черно море.

"Самият факт, че за толкова кратко време бяха постигнати политическите договорености, а трите държави бяха в състояние да изпратят подготвени кораби и групата да се сглоби, да декларира готовността си действие в планираните до края на годината активации, са показател за усилията, които черноморските държави полагат в борбата с минната опасност и осигуряване на безопасността в Черно море. Това също така е добър атестат, доказващ колко успешна е до този момент работата на групата“, заяви той.

"Самото решение за създаване на такава група на конференция през миналата година и нейното активиране през 2024 г. е много важно за развитието на региона“, подчерта и вицеадмирал Томас Иши.

Противоминната група за Черно море е създадена по решение на трите държави от Черноморския регион, които са подписали Меморандум за нейното създаване – Турция, България и Румъния, и решенията се вземат от тях. Всички други нации, които ще участват в учението ,,Sea Breeze 2024.3“, ще окажат всяка възможна подкрепа на групата. По този начин корабни екипажи ще могат да се възползват от опита, който всички са натрупали през последната година и половина в обезвреждането на плаващи мини в Черно море.

"Искам да отбележа, че ние сме участници във всички учения, провеждани в Черно море“, отбеляза вицеадмирал Томас Иши. "Това означава, че ние водим със себе си експерти, споделяме процедури, по които действаме при унищожаване на плаващи мини, носим ново оборудване и предоставяме процедури, които да бъдат изпитани по време на учението. В това число специални сонарни системи за засичане на мини, а освен това - различни автономни подводни апарати, които могат да бъдат използвани в борбата с тях“, посочи той.

В отговор на въпрос вицеадмирал Томас Иши отбеляза: "Като командир от НАТО, в момента ще ви отговоря, че нашата основна цел е да възпираме Русия да не нападне НАТО. Правим това като показваме, че всички ние, партньорите от Алианса, сме обединени и можем навсякъде да действаме единно и съвместно, независимо от това на каква територия се намираме. Ние използваме корабите, оръжейните системи, амфибийните средства, за да покажем, че сме в достатъчна степен силни и способни да се противопоставим заедно и съвместно на всяка една атака.“

"Ние имаме дългогодишна история на сътрудничество между САЩ и българските ВМС“, каза вицеадмирал Томас Иши в отговор на въпрос за бъдещото сътрудничество между САЩ и България. "Знам, че са в ход проекти за модернизация на ВМС на България, които в бъдеще ще дадат възможност за разширяване на това сътрудничество. За мен лично няколко неща са особено интересни и значими – това са модернизацията на военния флот чрез придобиване на нови кораби, модернизацията на Военновъздушните сили чрез придобиване на Ф-16, както и модернизацията на Сухопътните войски с придобиването на бойни машини "Страйкър“. Възможността да се повиши съвместимостта във всеки един спектър на бойните операции показва още веднъж способността ни да действаме заедно и да бъдем по-силни“, отбеляза той.

"САЩ са стратегически съюзник на България и това се вижда ясно от всички аспекти на нашите съвместни действия“, заяви контраадмирал Кирил Михайлов. "Имаме изключително добри взаимоотношения и работим много добре заедно в различни сфери на сигурността. Сигурен съм, че в бъдеще нашите взаимоотношения ще се задълбочат още повече“, допълни той.

"Имайки предвид, че България вече двадесет години е част от НАТО и продължаваме успешно да изпълняваме своите конституционни задължения, ми дава основание да заявя, че като член на Алианса се чувстваме по-сигурни, работейки заедно с нашите съюзници и особено със съюзниците ни от САЩ. Мисля, че това е начинът да осигурим стабилност и сигурност в нашия регион“, каза в заключение контраадмирал Михайлов.