Военни учения на НАТО в Румъния, България и Унгария

Те се провеждат от 2013 година на ротационен принцип

Свят
15:52 - 03 Юни 2019
3071
Военни учения на НАТО в Румъния, България и Унгария

НАТО започна международни военни учения „Saber Guardian” 2019 в Румъния.

Игрите ще се провеждат на различни места в България, Унгария и Румъния от днес до 24 юни. Те ще са водени от румънските и американските въоръжени сили.

Ученията ще включват преминаване на бойни машини по пътища, учения с медицински персонал, пресичане на река Дунав, въздушни атаки, стрелба с ракетни комплекси, симулиране на вражеска атака по суша и превземане на военновъздушна база. Целта им е да подобрят интегрирането на многонационалните бойни сили. Радио "Румъния" съобщава, че церемониите по откриването на игрите са се провели едновременно на пет различни полигона в Румъния. Участват близо 13 500 войници от Албания, България, Босна и Херцеговина, Унгария, Румъния и САЩ.
Това е ежегодно многонационално учение, което се провежда от 2013 година на ротационен принцип между Румъния, България и Украйна. Учението е част от Програмата за съвместни учения на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, предназначена за засилване на оперативната съвместимост със съюзнически и партньорски държави.