Военните ще плащат за храната в почивните си станции догодина

Униформените и семействата им ще могат да отсядат в морските бази за по 10 дни

Политика
21:02 - 04 Октомври 2022
4436
Военните ще плащат за храната в почивните си станции догодина

Военни и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия ще трябва да заплащат изцяло цената на продуктите, ако искат да се хранят в станциите и хотелите към ведомството.

Това предвиждат промени в наредбата за военно-почивното дело, публикувани за обществено обсъждане на правителствения портал.

Досега Министерството на отбраната поемаше 65% от летните и зимните почивки на военните и цивилни служители, както и на техните деца. Това включваше както нощувките, така и изхранването, а останалата част от сумата се поемаше от служителите. Новата наредба обаче предвижда, че те ще трябва да заплащат 100% хранителните продукти.

Хранителните продукти ще заплащат изцяло и ветераните от войната, но те ще продължат да дават само по 25% за нощувките си във ведомствените станции. Остава обаче условието, че може да ползват базите само извън активния сезон.

Заради промените почиващите в летните и зимните бази вече ще могат да избират дали искат само да нощуват, или ще ползват и изхранването към тях. Досега имаше възможност само за пълния пакет.

За сметка на това военните и семействата им, цивилните служители към министерството, както и чуждестранни военни ще могат да отсядат в морските бази за по 10 дни, а не само за 7, както беше досега.