Военният флот на САЩ започва патрулиране до границите на Русия

Основното предимство на страната в Арктика са подводниците

Свят
14:27 - 07 Януари 2021
1484
Военният флот на САЩ започва патрулиране до границите на Русия

Военноморските сили на САЩ ще започнат редовно патрулиране край бреговете на Русия в Арктика, за да възпрепятстват "настъплението на Москва в Крайния север". Това заяви министърът на ВМС на САЩ Кенет Брейтуейт.

Той отбеляза, че през следващите години Вашингтон ще трябва да действа "по-настойчиво" в Арктика, за да оспори както руските, така и китайските "претенции".

На въпрос дали САЩ трябва да провеждат "операции за свобода на корабоплаването" край северното крайбрежие на Русия, Брейтуейт сравнява ситуацията в региона със ситуацията в Южнокитайско море, където Китай има териториални спорове с някои държави.

"Морските пътища на север стават плавателни, американският флот ще гарантира на нашите партньори свобода на корабоплаването", каза министърът. Той нарече тази стратегия "по-смела позиция", "право и дълг" на Съединените щати като "доминираща морска сила в света".

Според Брейтуейт основното предимство на САЩ в Арктика са подводниците. Но, добави той, американският флот ще трябва да наеме ледоразбивачи от съюзници, докато Русия разполага с цял ледоколен флот, а Китай строи кораби със скорост, на която САЩ "не могат да се сравнят".

Фактът, че САЩ увеличават присъствието на военни кораби в Арктика, беше казан по-рано от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Според него военно-политическата обстановка в региона се усложнява от конкуренцията на водещите държави в света за достъп до ресурси и транспортни комуникации. Русия активно развива Северния флот, за да укрепи отбранителните си способности и да осигури националните си интереси в Арктика, подчерта той.

Руското външно министерство също изрази загриженост, че Съединените щати увеличават военното си присъствие в Арктическия регион и отбеляза, че Москва подкрепя, че остава поле за мирно сътрудничество.