Военният министър каза кога у нас може да има мобилизация

Димитър Стоянов вярва, че Путин няма да натисне ядреното копче и няма да влезе в пряк сблъсък с НАТО

Политика
19:45 - 25 Септември 2022
8713
Военният министър каза кога у нас може да има мобилизация

Не бих казал, че Владимир Путин губи войната, а че Украйна печели, по-скоро възвръща територии. Това каза военният министър Димитър Стоянов по Нова тв. По думите му това, което става "определено си е война". 

България няма да признае тези референдуми, обяви и Димитър Стоянов по повод на допитванията в четири украински области, които се провеждат от 23 до 27 септември.  Преки последствия, пряка заплаха за България няма, увери министърът на отбраната.  

Според него ядрено оръжие няма да бъде използвано в тази ситуация, но "всеки един, който има ядрено оръжие, трябва да бъде приеман много сериозно". 

Димитър Стоянов смята, че НАТО няма да бъде въвлечен. Той на няколко пъти повтори и успокои хората, че няма да се стигне до използване на ядрено оръжие.

"Думите са едно, делата са друго, ядреното оръжие има възпиращ ефект", смята военният министър. 

Според него думите на Путин трябва да се вземат серизно, но руският президент нямал нужда от друг конфликт, особено с държава-членка на НАТО.

"Днес чухме министър-председателя, а преди това и външният министър заяви категорично на генералната асамблея на ООН, че България няма да признае референдумите. Това е логична стъпка и мисля, че България като член на ЕС и НАТО, би трябвало да хармонизира политиката си с политиката, която водят останалите страни от тези два съюза. Всеки, който разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде възприеман на сериозно. Дали блъфира или не, ще видим. Според мен, няма да бъде използвано ядрено оръжие в тази ситуация. За да се вземе решение за използване на ответно ядрено оръжие, има специална група, която взима тези решения с пълно единодушие”, каза Димитър Стоянов.

"Не бих казал, че армията ни е слаба, но е с остаряла техника", обясни военният министър. Той съобщи, че за последната година и половина нула лева са били дадени за поддръжката на МиГ-29. Вина за това носел политическият елит, които 32 години  подценявал армията. Сега се водели интензивни разговори с Полша, за да може да се удължи живота на изтребителите. 

Най-малко вероятният сценарий е България да бъде въвлечена в конфликта, увери министърът.

Той обясни кога може да се случи мобилизация - "при необходимост", явно нападение над страната, след указ на президента, при участе във военен конфликт.

Пряка заплаха за националната сигурност няма, има рискове по отношение на националната ни сигурност, повтори Стоянов своята теза.  

Според него, ако няма редовно правителство, няма да бъде прокарана инвестиционната програма за армията и вторият договор за F-16.

"Не е добре България да остане без правителство, когато до нас има конфликт", категоричен е Димитър Стоянов. Военният министър, който е бивш началник на щаба на ВВС и екс главен секретар на президента Румен Радев, обяви, че е привърженик на парламентарната република.