Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

В сряда гръцкият премиер изпрати писмо до ръководството на Европейския съюз

Свят
13:14 - 05 Юни 2020
1730
Военният министър на Гърция обяви готовност за война с Турция

Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви, че Атина е готова на всичко, включително военни действия срещу Турция, за да защити суверенните си права.

"Поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Считам, че единственият начин Гърция да се справи с подобно поведение, което по принцип е склонно към агресия, е, от една страна, да използва цялото си дипломатическо оръжие, а от друга, да осигури увеличаване на възпиращия ефект" въоръжени сили ", каза той в интервю за телевизия Star.

На изясняващ въпрос готова ли е Гърция за военно решение на конфликта, както каза съветникът на премиера, Панайотопулос отговори: "Точно така!"

"Той каза, че се подготвяме за всяка ситуация. Разбира се, всичко възможно включва военно участие. Ние не искаме това, но искаме да поясним, че ще направим всичко възможно, за да защитим максимално нашите суверенни права", подчерта министърът. ,

Преди няколко дни турски правителствен вестник публикува заявление за лиценз за проучване и производство на въглеводороди в близост до гръцките острови.

В понеделник гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция се опитва да присвои суверенните права на друга държава и нарече инцидента провокация, тъй като става въпрос за гръцкия континентален шелф.

В сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати писмо до ръководството на Европейския съюз във връзка с "турските провокации".

Гърция заяви, че евентуална ескалация от Турция няма да доведе до гръцко-турска криза, а до европейско-турска криза.

Междувременно, ден преди, турският президент Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с ръководителя на правителството на Националното споразумение (ПНС) на Либия Файез Сарадж в Анкара заяви, че Турция и ПНС на Либия възнамеряват да провеждат проучване и разработване на нефтени и газови находища в Средиземно море.