Военният министър не изключва "Пайпърът" да е шпионски

Спрете да хвърляте кал върху бойната ни авиация, самозванци, апелира Заков

Политика
11:22 - 10 Юни 2022 (обновена)
3756
Военният министър не изключва "Пайпърът" да е шпионски

Дали самолетът е шпионски или не ще установи разследването. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти за самолета, нарушил въздушното ни пространство.

Малкият "Пайпър" по последна информация е излетял от летище в Литва и премина през пространството на няколко източноевропейски страни, преди да кацне 2 пъти у нас - за зареждане край Видин и окончателно в Буховци, където бе намерен. 

Машината летя без план, с изключени трансподери, с неясен екипаж.

Не може по този начин - абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи, да се обяснява как е срамно едва ли не за българските ВВС, че не били следяли самолета. Няма такова нещо. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди на влезе на територията на страната ни, ядоса се Заков. 

След като самолетът е влязъл у нас е бил следен през цялото време, заяви Заков.

"Имайте предвид, че имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от системата за следене на самолети. Като казах вчера, че този самолет никога не е представлявал заплаха, това действително е така. Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета над цивилната инфраструктира.

Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат - при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие", каза още военният министър. 

Над страната самолетът е преминал през тъмната част на денонощието, летял е много ниско, за да избегне бурята.

Аз не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата, това е безобразие, посочи министърът на отбраната. 

Снимка: Агнес Методиева