Военният министър след обявената мобилизация: Има риск за националната ни сигурност

Няма пряка заплаха за страната, защото България е член на НАТО, уточни Димитър Стоянов

Топ
13:06 - 21 Септември 2022
2538
Военният министър след обявената мобилизация: Има риск за националната ни сигурност

Риск за националната ни сигурност има, но няма пряка заплаха. България е член на НАТО и това гарантира националната ни сигурност. Това увери министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в Министерския съвет, след като по-рано стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е обявил частична мобилизация.

По отношение на това какво точно означава, че има риск за националната ни сигурност, Стоянов обясни: "Всеки един конфликт, който е замразен или е горещ като този в Украйна, е риск за националната ни сигурност".

"Това, което е обсъждано по отношение на провежданата мобилизация в Русия, е, естествено, че води до ожесточаване на конфликта и е трудно да бъде предсказан краят му", каза Стоянов. На този етап няма нужда и да се разширява бойната група на алианса, която се намира на територията на страната.

350 медицински комплекта хуманитарна помощ ще отпусне България за Украйна, е решил днес кабинетът. Те трябва да стигнат за около 35 хил. души, обясни военният министър.

Освен това Министерският съвет е приел и програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 млрд., каза още Стоянов. Сред тези проекти са, както този за придобиването на втори осем изтребителя Ф-16, така и този за придобиването на бойни машини и 3D радари.