Военният театър се поклони пред Вълчо Камарашев (СНИМКИ)

Култура
16:06 - 09 Април 2020
6110
Военният театър се поклони пред Вълчо Камарашев (СНИМКИ)

15 години от професионалната кариера на Вълчо Камарашев преминаха на сцената на Театър "Българска армия". Днес трупата публикува траурно съобщение за кончината на големия актьор, както и снимки от представления с негово участие.


"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 9.04.2020 ни напусна нашият дългогодишен колега и приятел – актьорът Вълчо Камарешев. Вълчо Камарашев е роден е на 12.09.1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство през 1959 г. в класа на проф. Филип Филипов. Творческият му път започва в легендарното време на Бургаския театътър, когато негов директор е Вили Цанков, а режисьори са Леон Даниел, Методи Андонов, Юлия Огнянова. Този плодотворен период продължава само три години. Когато Вили Цанков е уволнен, останалите режисьори, както и някои от актьорите, между които и Вълчо Камарашев, подават оставките си.


Следват театрите в Перник, Русе и „Сълза и смях”, докато най-накрая той попада в „своя” театър –ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ. Тук Вълчо Камарашев изиграва паметни роли под режисурата на Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев, Пламен Марков, Иван Дабчев, но най-големите предизвикателства и най-сериозните си успехи той среща с безкрайно уважавания от него Леон Даниел. Незабравими са ролите му под неговата режисура в „Чудо” на Иван Радоев и „Одисей пътува за Итака”от Константин Илиев. Над деветдесет, по негово свидетелство, са ролите му в киното, а в театъра те надвърлят сто.


Вълчо Камарашев беше изключително ерудиран и информиран за всичко ново, което се прави у нас и по света в областта на театъра, но в своята практика оставаше верен на класическите принципи, изпитваше дълбок респект пред личността на режисьора и признаваше неговата определяща роля за изграждането на образите и цялостния успех на спектакъла. В същото време той беше изключително любопитен към успехите на младите си колеги, които изпитват дълбоко уважение и обич към него като човек и колега. Участвал е в спектаклите на младите Галин Стоев („Войцек”), Явор Гърдев („Руска народна поща”), Камен Донев ( “Finale Grande”).

Поклон!"