Военно положение в Азербайджан (СНИМКИ)

Светът гледа с ужас към поредните залпове в Нагорни Карабах

Свят
19:18 - 27 Септември 2020
3790
Военно положение в Азербайджан (СНИМКИ)

Парламентът на Азербайджан реши днес на извънредно заседание да обяви военно положение в някои градове и райони. Решението трябва да бъде одобрено до 48 часа от президента. Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна старият конфликт за Нагорни Карабах, който почти изцяло е населен с арменци и на практика Баку няма никаква власт над сепаратисткия район.

Съобщено бе за въоръжени сблъсъци по границата на района. Данните за жертвите и нанесените щети до момента са противоречиви, но такива има и от двете страни, а Ереван и Баку взаимно се обвиниха за избухването на престрелките.

По-късно Русия заяви, че е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е заявил това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област, предаде ТАСС.

„Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

В текста се отбелязва, че се подготвя телефонен разговор между руския външен министър и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия, предаде Франс прес.

„Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път”, подчерта той в Twitter.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е уверил в телефонен разговор днес президента на Азербайджан Илхам Алиев в солидарността на Турция, като е обещал, че тя ще продължи и в бъдеще с разбирането за "един народ, две държави", предаде Анадолската агенция.

В изявление в Туитър Ердоган заяви, че Армения с "поредното нападение срещу Азербайджан" отново е показала, че представлява най-голямата заплаха за мира и сигурността в региона, предава БТА.

"Турският народ, както винаги досега, и днес е на страната на своите азербайджански братя с всички свои възможности", добави президентът.
Ердоган обвини международната общност в двойни стандарти, като по думите му тя не е показала необходимата и достатъчна реакция "спрямо провокативната агресия на Армения".

"Приканваме арменския народ сам да поеме отговорността за бъдещето си срещу ръководства, които го тласкат към катастрофа и го използват като марионетка, и призоваваме целия свят да застане на страната на Азербайджан в борбата срещу окупацията и потисничеството", заяви още турският президент.
Ердоган каза, че в днешния си разговор с Алиев отново е станал свидетел на неговото компетентно и решително поведение.

"С разбирането си за "един народ, две държави" Турция ще продължи и задълбочи солидарността си с азербайджанските братя", каза още той, посочвайки, че е предал това послание на своя "брат" Илхам Алиев. Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си, предаде Франс прес.