Военноморският флот на Русия е трети в света след САЩ и Китай

Средната възраст на флотата на Русия е 30 години

Актуални новини
18:05 - 08 Август 2023
2476
Военноморският флот на Русия е трети в света след САЩ и Китай

Според доклада на Световния справочник на съвременните военни кораби (World Directory of Modern Military Warships - WDMMW) първите десет държави с най-мощни военноморски сили в света са съответно САЩ, Китай, Русия, Индонезия, Южна Корея, Япония, Индия, Франция, Обединеното кралство и Турция.

Критериите за оценка включват броя на военните кораби и подводници, както и аспекти като възраст на флота, логистична поддръжка и нападателни и отбранителни способности. Класацията прави разграничения между различните класове бойни кораби, включвайки както относително компактни корвети и фрегати, така и по-големи разрушители и крайцери. На всеки флот беше дадена оценка в точки, за да ги сравни успешно.

В доклада се посочва, че Русия, която е на трето място, има много остаряващи единици, включително единствения ѝ самолетоносач „Адмирал Кузнецов“. Много от неговите 58 подводници, 12 разрушителя и 4 крайцера също са на значителна възраст. В доклада се казва, че средната възраст на флотата на Русия е 30 години.

Докладът подчертава усилията на Русия да подобри своите военноморски способности чрез инициатива за модернизация, включваща закупуването на 82 нови единици. Трябва да се отбележи, че страната демонстрира значителна отдаденост на придобиването на усъвършенствани бойни кораби корвети, подводници и кораби за борба с мини/противомини.

Според оценката на WDMMW, Русия е получила висок рейтинг в класацията от 242,3, което показва нейната значителна военноморска сила. 

По време на нахлуването на Русия в Украйна нейните военни претърпяха значителни загуби на оборудване, но нейният флот остана сравнително невредим, тъй като не изигра значителна роля в конфликта. Една значителна пречка за Русия беше унищожаването на нейния флагман в Черно море „Москва“ , който беше насочен и унищожен от украински ракетен удар.