Военноморският музей във Варна представя морското ни наследство в специален каталог

Читателите ще могат да осъществят пътешествие от каменните котви до първото плаване на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ до Антарктида

Общество
15:49 - 01 Март 2024
1113
Военноморският музей във Варна представя морското ни наследство в специален каталог

Военноморският музей във Варна представя 140-годишнината си история в специализирано издание, съобщават от институцията. То носи заглавие „Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ и е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в музея. 

Това е първият каталог, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей, посочва директорката на институцията д-р Мариана Кръстева, която е съставител на изданието.

Времевият диапазон на разказа обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция, казва тя.

Читателите ще могат да осъществят едно пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В книгата е отделено специално внимание на създаването и първите стъпки на Военноморския музей през 1883 г. и на превръщането му в хранилище на паметта за българската морска история.

Разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето са онагледени с илюстрации на експонати от колекциите на музея, някои от които са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката, подчертава Кръстева.

В изданието намират място събития от военната, политическата и стопанската ни история, доказали и променили историческата тежест на Флота, както и на личности, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк, добавя тя.

Каталогът е издание на Националния военноисторически музей. Рецензент е доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти.