Воеводи на бунт срещу Каракачанов

Лидерът на ВМРО се натиска за коалиция с „Величие” на Ивелин Михайлов

Актуални новини
14:00 - 29 Юли 2024
5066
Воеводи на бунт срещу Каракачанов

Бунт срещу председателя на ВМРО Красимир Каракачанов стягат партийни активисти, научи Lupa.bg. Повод за недоволството им са русофилските залитания на войводата, който през последните седмици повтаря като папагал опорките на путиновата пропаганда как ще изпращаме български войски в Украйна и колко е лошо да се помага с оръжие на нападнатата от Кремъл държава.

Явно Каракачанов, който до преди няколко години нямаше нищо против НАТО и ЕС разчита, че обръщайки палачинката, ще успее отново да се уреди с място в парламента на задаващите се през октомври поредни предсрочни избори.

Разбира се, при почти нулевата подкрепа за партията, това може да стане само в коалиция. И тук, за шок и ужас на структурите, Каракачанов за пореден път доказва, че е готов на всичко, започвайки неофициални преговори за общо явяване с партия "Величие" на финансовия измамник Ивелин Михайлов.

Интересно, че останалите в ръководството на ВМРО така и не са били предварително уведомени за плановете на своя вожд. Партийните активисти научават за задаващата се скандална коалиция от изявления на Каракачанов при участието му на митинга на "Величие" пред парламента миналата седмица. Ни в клин, ни в ръкав, баш воеводата обяви, че разследванията срещу финансовата пирамида на Ивелин Михайлов започва, защото той не се бил продал на партиите от статуквото.

Каракачанов и дума не обели за свидетелството на десетки "инвеститори" в Исторически парк, които са дали всеки по 100-200 хл. лв. в сакове на Ивелин Михайлов. Години по-късно обещанията за стотици хиляди посетители в бутафорния атракцион и съответно огромни печалби за купилите акции така и не се сбъдват. И докато вече вървят залагания кога ще бъде арестуван Михайлов, шефът на ВМРО гласи коалиция с партията му, ужасени са редови воеводи, които настояват за оставка на Каракачанов. По възможност този път да е окончателна.

През 2021 г. след краха на изборите лидерът на ВМРО обяви, че се пенсионира от политиката. Обещанието се оказа ялово и в началото на годината на конгрес, съпътстван от обвинения във фалшификации, Каракачанов отново застана начело на партията. Този път опозиционерите са решени да не позволят подобно нещо. Те дори са създали идеен кръг наречен "Иван Михайлов" (легендарен водач на автентичното ВМРО), който ще се бори за прогонване от организацията на разкрития и като агент Иван от ДС Красимир Каракачанов.

В опозиционната ядка вече са се включили бивши кметове, депутати и топ-активисти на партията. Сред тях са имената на Искрен Веселинов - бивш съпредседател на ВМРО и ръководител на депутатите в 44 НС, Пенчо Чанев - първият общински кмет на ВМРО, изкарал 3 мандата, регионални и младежки лидери. В специална декларация изпратена до партийната централа, те заявяват, че са несъгласни с методите на преизбрания през февруари председател Каракачанов и го винят във вождизъм, лов на вещици сред съмишленици и погрешна геополитическа ориентация.

Вътрешнопартийната опозиция смята, че е загърбена автентичната идеология на партията, която следва да е “ясно вдясно”, да се бори за ребългаризация на Македония и да противостои на основния противник на България на Балканите - Сърбия и нейните съюзници, вкл. Русия. Те не приемат конюнктурните политически компромиси и декларират, че ще работят за възраждане идейното начало във ВМРО - Българско национално движение.