Vogue обяви Кристо за моден вдъхновител

Творба на Христо Явашев влезе в колекцията на Ватиканските музеи

Стил
10:22 - 21 Октомври 2021
772
Vogue обяви Кристо за моден вдъхновител

Престижното модно издание Vogue обяви роденият в България Христо Явашев-Кристо за вдъхновител на индустрията. Това списанието направи в специално посветена на артиста статия, която разглежда в дълбочина творчеството му.

Авторката Лейрд Борели-Персон описва Кристо като източник на идеи за модата още от 60-те години на миналия век, когато започнал да опакова една от скулптурите на Вила Боргезе в Рим.

„Украсена с пластмаса и обезопасена с връв, творбата е придобила „страхотна форма на мистерия“, както казва самият художник. Може би и сега е време да възстановим баланса и да оставим нещо на въображението. Както ни показва непостоянната, но мощна опакована Триумфална арка, въображението може да ни отведе до места, които нямат координати или URL адреси“, пише журналистката в изданието на Ана Уинтур.

По думите й, идеята за опаковането на Кристо и Жан Клод е особено актуална, като е достигнала дори до Мет Гала. Като пример за това е посочена Ким Кардашиян, която отиде инкогнито цялата запечатана в черно на най-грандиозното дефиле пред музея Метрополитън. Бившата съпруга на Кание Уест (вече се нарича Йе – б.а.) не е единствената, която е в този тренд.

Редица дизайнери взаимстваха идеята за платната за опаковане в своите колекции за пролет 2022. Сред примерите за това са новите модели на Том Браун, Алая, Балмейн, Balenciaga, Lemaire и др.