Война на бирите!

Кьолн и Дюселдорф се мразят на всякакви нива

Спорт
13:20 - 05 Юли 2024
4125
Война на бирите!

Когато стане дума за омраза, у нас се сещаме за ЦСКА и Левски, или за София срещу Пловдив и/или провинцията. Такива са фактите - неоспорими. В Германия и областта Северен Рейн-Вестфалия ненавистта между местните Кьолн и Дюселдорф е пословична. И не само във футболно отношение, а на всяко едно ниво!

Двата красиви града водят постоянен спор и съревнование помежду си, а най-голямата вражда е... сред бирите! Да, в Германия има много различни марки от кехлибарената течност, но две от тях се открояват - Kölsch и Altbier, или казано по друг начин: Кьолн срещу Дюселдорф, светло срещу тъмно пиво.

Една от най-големите пивоварни и бирарии в Дюселдорф е в стария град - Uerige, мястото, което задължително трябва да посетите (има и още едно - Schlüssel Alt).

Тъмната бира и мезетата са носят постоянно, а сервитьорите бръмчат като пчелички и не оставят нито един клиент да стои "на сухо" и да няма в ръката малка чашка с тъмна течност.

Ако решите да си направите експеримент или майтап с персонала и случйно поискате "кьолш", вариантите пред вас са:

да получите презрителен поглед, а след това да си тръгнете, разбирайки, че вече сте нежелан на тази територия, или просто да се направят, че не са ви чули, докато не си поръчате на висок глас нещо друго - и за пийване, и за хапване.

Стъпвайки в Кьолн и решите да направите същия експеримент, но поръчвайки си "алт" бира, може да последва и бурен смях, че сте голям майтапчия, или поредната порция презрително отношение.

Да, войната на бирите наистина е толкова голяма между Кьолн и Дюселдорф.

Ако попитате в Дюселдорф къде има заведение за гейове, ще последва светкавичен отговор: "Тук обратни няма, те са в Кьолн!", насочвайки ви деликатно накъде можете да тръгнете - нещо, като Ицо Стоичков и майката.

И визирайки всъщност, че в Кьолн е един от най-големите паради и фестивали на тези, различни от нормалните в обществото.

Омразата, както стана дума във футболно отношение, е огромна, но ще ви загатнем за още един нюанс между градовете и техните администрации: на излизане с кола от един от двата града, никъде няма да намерите табелка, с името и стрелка, насочвайки ви към другата омразна част на съседите... Да, фактите са такива!

На компютрите в администрацията Кьолн няма ALT копчета, сменени са с... "Kölsch". Преди години в Кьолн бяха пуснали книга "Всичко, което трябва да знаете за Дюселдорф" с... 200 празни страници!

Дюселдорф алтщад е от лявата страна на Рейн, а Кьолн е от дясно, където е катедралата. Лявата страна кьолничани я наричат "Schäl Sick"  - Обратната страна.

В Дюселдорф наричат Кьолн педалски град, в Кьолн наричат Дюселдорф "село". ("Дорф" - село).

И за финал, който може и да интересен на футболните фенове - и Кьолн, и Фортуна Дюселдорф, които от този сезон ще мерят сили във Втора Бундеслига, са червено-бели.

Но единият е основан 1948 година ("козлите" - 13 февруари), а другият на 5 май ("пънковете" - 1895 година), или датата и годината на основаване на ЦСКА.