Война на Гребната база: Велосипедисти срещу пешеходци

Новини
10:33 - 25 Август 2020
2476
Война на Гребната база: Велосипедисти срещу пешеходци

По близо 50-километровата мрежа от велоалеи в Пловдив има няколко места, които са изградени като споделено пространство между колоездачи и пешеходци. Тези трасета често стават както повод за спор между поделящите си конфликтната територия, така и арена на сериозни инциденти.    

Гребната база - място, замислено за отдих, развлечение и спорт, се превърна в най-големия кошмар за пловдивчанка. Тривиална разходка там вкара Надя Петрова в Спешното за операция на счупен лакът и гипс за 45 дни след случаен сблъсък с колоездач, съобщава Марица.  

Той се движеше по велоалеята, а аз по пешеходната, спомня си пострадалата. Велосипедистът се разсеял за миг и блъснал жената отзад. Надя полетяла към тревата отстрани, ударена от рамката, а гумите на велосипеда я довършили. "Бях като замаяна, дълго време не можех да стана от тревата, гърбът ми беше с огромни синини, а лявата ми ръка висеше неестествено", разказа пострадалата. Притеснен, колоездачът се суетял около нея и се чудел как да помогне. Предложил да я заведе до Спешното, но тя отказала, защото я придружавали нейни близки. Била стресната, уплашена, боляло я, но казала на мъжа да не се притеснява, че няма да пусне жалба срещу него.

Надя е убедена, че това е случаен инцидент и определено мъжът не го е направил с умисъл да й навреди. Едва по-късно от разговори с лекари и други хора осъзнала, че тези "случайни" инциденти се случват почти всеки ден. 

И си дала сметка, че уплахата, болките и 2-часовата операция на ръката й не са само неин проблем. А може да се случат на всеки, който се разхожда на любимото място на пловдивчани край Гребния канал. 

Някой трябва да помисли за безопасността на Гребната, защото тя наистина е опасна, счита ​Надя Петрова. Там ежедневно се разхождат стотици, а през уикенда и хиляди хора ​- млади, стари, бебета с колички, току-що прохождащи деца, младежи със скейтове и ролери, велосипедисти. Събота и неделя, особено в следобедните часове, Гребната е по-посещавана и от главната улица на Пловдив и е истинско гъмжило. В този контекст проблемът идва от малките алеи и за велосипедисти, и за пешеходци. И това от Община Пловдив може да го видят на камерите, разположени из цялата Гребна, посочва Надя Петрова.

Набляга обаче именно на велосипедистите, с риск да си навлече гнева им, защото те нито се чуват, нито се виждат, идвайки отзад. Ролери и скейтове издават специфичен шум и дори да не ги виждаш, усещаш, че се приближава някой на колела, обосновава се тя. А неочакван удар от колело, движещо се със скорост над 20 километра в час, нанася страшни щети, категорична е Надя от собствения си горчив опит.

В неформални разговори със служителите на Общинска охрана, които се грижат за реда на Гребната база, Надя Петрова разбрала, че подобни инциденти се случват ​почти ежедневно. Докато чакала за операция по спешност в болницата пък, разговорлива медицинска сестра споделила, че доста често при тях се озовават спортуващи от Гребната база. Най-вече колоездачи и ролеристи, които са се наранили помежду си при разминаване или сблъсък. 

След инцидента ръката на Надя е 45 дни в специална шина. Предстои  втора операция, за да извадят "иглите" от лакътя й. През това време тя не може да шофира и да работи пълноценно, някой трябва да й помага и в домакинството. Големият й "късмет" е, че е пострадала лявата, а не дясната ръка.