Войната на преференции

В листите на "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Български възход" няма последствия от личния вот

Политика
18:00 - 03 Октомври 2022
9168
Войната на преференции

Преференциалният вот на предсрочните парламентарните избори на 2 октомври здраво размести листите на ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Тук-там промени се наблюдават при БСП и ДПС, а в листите на "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Български възход" няма последствия от личния вот.

Най-голям голям брой преференции има единият от лидерите на "Продължаваме промяната" - Асен Василев, засега 12 633 гласа в София, следван от другия - Кирил Петков, който има 9145 лични гласа в София. 8201 е събрал и бившият депутат Христо Петров, по известен като рапъра Ицо Хазарта. Те така или иначе са водачи на листи.

В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, преференция реализират съоснователят на родителската дигитална платформа "Майко мила" Елисавета Белобрадова, както и пулмологът и доскорошен депутат д-р Александър Симидчиев, който с 1775 лични гласа се мести от трето на второ място в листата на "Демократична България". Той отново ще бъде депутат, ако обединението запази втория мандат.

В 24-ти избирателен район в София след съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов се нарежда четвъртият - досегашният депутат Мартин Димитров с 3028 лични гласа В 23-ти избирателен район в София вторият депутат от "Демократична България" след бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова се очаква да е третият в листата - бившият министър на електронното управление Божидар Божанов

Преференцията сработва и при БСП, където третият в листата Велизар Енчев става втори на мястото на Георги Ангелов. Засега обаче не се знае дали социалистите ще имат втори мандат в района.

В Благоевград отново е здрав купон. Най-много лични гласове както винаги има последният в листата Стефан Апостолов (7357), сричащият бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Той измества втория в листата Росица Димитрова. Може да му се насладите в горното видео.

В Бургас с лични гласове третият в листата Тодор Байчев (1441 преференции) измества втория Станимир Баев.