Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах

Армения открила огън по границата, азерите отговарят с ракети и танкове

Свят
12:19 - 27 Септември 2020
2584
Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах

Ожесточени боеве с участието на танкове, самолети и артилерия избухнаха между Азербайджан и Армения днес в конфликтната територия Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете бивши съветски страни, съобщава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело „контраатака“, срещу арменски сили, които са стреляли по военни инсталации и цивилни селища в близост до Нагорни Карабах. Армения заяви, че Азербайджан е започнал бомбардировка по линията на контакт, разделяща двете страни, и е обстрелвала цивилни, включително в столицата на региона - Степанакерт.

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във война след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г., преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън от 1994-а. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

Азерската армия е започнала да използва танкове, артилерия, ракетни системи и самолети срещу арменските военни позиции в близост до фронтовата линия, както и навътре в държаната от Армения територия, се посочва изявление в министерството на отбраната в Баку. 12 арменски зенитни системи са унищожени и един азербайджански хеликоптер е свален, гласи още съобщението.

Арменските сили са свалили два азербайджански хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Цивилните в Нагорни Карабах са призовани да влязат в бомбоубежища, след като Азербайджан започна обстрела на Степанакерт, каза Вахрам Погосян, говорител на арменския президент. „Нашият отговор ще бъде пропорционален и цялата отговорност пада върху военно-политическото ръководство на Азербайджан“, добави още Погосян.

Сраженията идват, след като напрежението между двете страни рязко се повиши миналата седмица, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Армения ангажира своите военни сили близо до Нагорни Карабах за започване на нова война. Армения отхвърли иска като неоснователен и обвини Алиев в подготовка за война.

Последно сражения имаше през юли.