Война в Мъглиж заради кметския вот

Нинова моли опозицията срещу ГЕРБ отново за общи действия срещу купените гласове

Политика
11:10 - 01 Март 2021
4900
Война в Мъглиж заради кметския вот

БСП разкритикува остро случващото се в Мъглиж покрай вчерашните кметски избори заради медийни репортажи как се прави неприкрито купуване на гласове от страна на ГЕРБ в общината. Вчера прокуратурата се сезира заради видеоклипове, разкриващи организиран вот, според данни на местните медии, от управляващата партия. 

От левицата призовават в позицията за обединение на всички партии и формации, без ГЕРБ, за опазване гласа на всички граждани, съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20.

Цяла България видя как ГЕРБ победи вчера на частичните местни избори в Мъглиж – с безпардонни и неприкрити манипулации. С употребата на хора и купуването на гласовете им. Телевизиите показаха във видеозпис, че всяка морална и законова норма е престъпена и погазена от ГЕРБ. Показно, грубо и арогантно кметското място бе узурпирано и това стана публично достояние.

БСП призовава всички, без ГЕРБ, да проявим остра нетърпимост към всички варианти и механизми на опорочаването на вота. Да се обединим и да се противопоставим на всички порочни практики за подмяна на волята на българските гласоподаватели – познати и нови форми на агресивно вмешателство в изборния процес. Нека опазим гласа на всеки български гражданин, написа Корнелия Нинова в позиция на Столетницата. 

В края на миналата година тя призова за общ фронт срещу ГЕРБ, включително и на местно ниво, но в крайна сметка, опозицията в Мъглиж се разцепи на две, след като БСП отказа да се яви съвместно на вота с партиите в коалиция заедно с Мая Манолова, а издигна свой отделен кандидат. 

Самата Манолова от своя страна също алармира за измами на изборите в Мъглиж. Тя твърди, че има нова схема за контролиран вот. 

Герб се похвали с изборите в Мъглиж – след като се хвалят, значи признават, че са автори на новата изборна схема. "Избирателите в една от секциите са гласували с предварително раздадени маски – оранжеви на цвят. По наша информация има и арестуван мъж заради подадени сигнали", съобщи тя. 

"80% от вота е за ГЕРБ – това прилича на вота за Фандъкова от Факултета и Филиповци", негодува Мая Манолова. 

Тя заяви, че има две питания към премиера - ще се разграничи ли Бойко Борисов от изборната победа в Мъглиж и за какво точно е задържан мъжът.