Война: ВМС откри боеприпаси в морето край Камен бряг и Созопол

Топ
18:29 - 14 Юли 2022
4513
Война: ВМС откри боеприпаси в морето край Камен бряг и Созопол

Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край Созополския залив, съобщиха от ВМС. На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 мили източно от село Камен бряг гранично-полицейски кораб „Каварна“ е открил останки от боеприпас.

Боеприпасът не е взривоопасен, но представлява навигационна опасност, се казва в съобщението. Хидрографска служба на Военноморските сили е издала навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Ден по-рано, на 12 юли, формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от областния управител на Бургас, е получил задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Кирик.

След извършения водолазен оглед се установи, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега беше счетено като потенциално опасно и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът беше отцепен и обезопасен.

Старата мина беше взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи, уверяват още властите.

При повторния оглед на място се установи, че корпусът на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война.

Припомняме, че на 30 юни военноморските сили унищожиха плаваща мина. Сигналът бе получен от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

Тогава екипаж на вертолет "Пантер"  открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“. Мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

През март бяха открити три мини на територията на Черно море - първата, близо до шелфа на Игнеада, до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Турското Министерство на отбраната тогава написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е предприета интервенция за нейното неутрализиране.