Войната на ТВ корифеите: Как Кеворкян осъди "парясницата" Коритаров за 100 бона

Легенди
16:50 - 08 Април 2021
15509
Войната на ТВ корифеите: Как Кеворкян осъди "парясницата" Коритаров за 100 бона

Напусналият ни в началото на седмицата емблематичен телевизионер Георги Коритаров ще бъде запомнен не само с ерудицията и повторението на един и същи въпрос до полуда, но и с няколко грандиозни скандала. На първо място, разбира се, е агентурното му минало под псевдонима "Алберт". Мнозина обаче са забравили, че през есента на 2008-а той заплете най-жестоката интрига между телевизионни божества в историята на журналистиката ни заедно с легендата Кеворк Кеворкян.

Двамата дори стигнаха до съд, като Кеворк на две инстанции осъди Албертович за 100 бона обезщетение. В крайна сметка обаче ВКС отмени присъдата и Коритаров си тръгна "чист", поне в юридически смисъл.

Малко предистория. През есента на 2008-а Коритаров беше прясно уволнен от Нова телевизия като водещ на сутрешния блок. Поводът - репортаж от Правец, след който шефът на ЛУКОйл Валентин Златев се оплакал на шефовете на Алберт, че е обект на изнудване от страна на журналиста.

Коритаров е поканен да обясни ситуацията в студиото на култовата ТВ СКАТ. В ефира се включва Кеворк Кеворкян и настава такава драма, че водещият Велизар Енчев е принуден да удължи "Дискусионно студио" до 3 часа заради големия интерес.

Ето го мегаскандала в ефир с известни съкращения:

Кеворк Кеворкян: Защо Коритаров не прочете писмото на г-н Златев? Упрекват го в рекет, в желание да продаде чужди недвижими имоти заедно с циганския барон Цветелин Кънчев и от това да вземе комисиона. Обстоятелството, че от ЛУКОЙЛ мълчат, нищо не означава. Прочети, ако обичаш, писмото на Валентин Златев.

Защо криеш това писмо?

Георги Коритаров: Кеворкян, слушай. Това нещо, което ти говориш,... е проява и потвърждение на твоя характер и на твоите особености.

К. К.: Ако мене някой ме нарече рекетьор, аз ще отида в българския съд и ще го съдя.

Велизар Енчев: Не, нека да се изслушваме.

К. К.: Правиш демонстрация на плурализъм ли? В продължение на час и половина аз слушам коментари за моя милост, за скромната ми милост и за текста, който съм написал, който твоите зрители би трябвало утре да прочетат, за да разберат с какъв човек си имат работа. А ти не ми даваш възможност да използвам една десета от времето на рекетьора Коритаров, една десета. И не можеш да му затвориш устата.

Г. К.: Ама това е комплексарщина, защото...

К.К.: Няма да ме вкарваш в капани, които са присъщи за Коритаров, той е страхливец. Ако желаеш и ако имаш достойнство, аз съм готов утре вечер да дойда при теб и да направим един анализ на този пластилин. И да ти разкажа и на теб, и на публиката ти за какъв рекет става дума. Защо не заведеш дело за клевета срещу Валентин Златев или който и да е?

Г. К.: Слушай сега, Кеворкян. Циркаджийските ти номера нямат смисъл.

К. К.: Сега ще ти покажа как действа един човек, който не се страхува от Коритаров. Сега ти съобщавам, че срещу тебе ще заведа дело за клевета...

Г. К.: За каква клевета?

К. К.: ...и ще те съдя, Коритаров, тъй като ти твърдиш, че аз имам акции във вестник "Уикенд".

Г. К.: Така казах, че се твърди.

К. К.: Още утре ще заведа дело и ще спечеля това дело. Защото ти трябва да имаш доверие все пак в правосъдните органи в тая страна, които, между впрочем, в твоето предаване непрекъснато унижаваш. Като се започне от прокуратурата и се стигне до съда. И слушам инфантилните ти размишления на тема какъв храбрец бил някой си г-н Брендо и че ти си го бил поканил, понеже той с риск за живота си защитил Огнян Стефанов. Не, ти го покани, за да си остриш за пореден път молива върху главата на Румен Петков, когото след това обаче олиза в собственото си предаване, защото си абсолютно безхарактерен човек. Така се държиш и с Бойко Борисов и сега си изоставен. Сега си една парясница.