ВОЙНАТА: Обръчът около Киев се затяга

Общество
20:55 - 07 Март 2022
11054
ВОЙНАТА: Обръчът около Киев се затяга

Руските сили затягат обръча около столицата Киев, а хиляди цивилни украинци остават в капан, след като Москва пусна хуманитарни коридори, но само към Русия и Беларус.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Русия се готви да щурмува Киев, докато руските удари продължават на много места в страната.

Въпреки това според информация от западни източници украинските сили удържат настъплението. Има все повече съобщения за цивилни жертви.

В понеделник Москва обяви условията си за прекратяване на огъня - да направи промени в конституцията си, които гарантират неутралитета ѝ, и да признае Кримския полуостров за руска територия, както и да признае Донецк и Луганск за независими територии.

По-късно в понеделник в Беларус се проведоха трети кръг руско-украински преговори за уреждане на конфликта в Украйна, които приключиха с "малък напредък" по информация на украинската делегация. Напредъкът е по отношение на логистиката на хуманитарните коридори.

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник отново призова международната общност да предостави на страната му военни самолети. Във видеообръщение Зеленски поиска и нови санкции срещу Русия, включително бойкот на руския петрол.

"Бойкот на руския износ. Бойкот на вноса за Русия. Трябва да сте морални -държавите и компаниите. Трябва да се борите против нечовешката сила. Тази нощ окупаторите удариха град Николаев, артилерията обстрелва направо жилищните райони. Удариха в Харков – точно жилищните райони, удариха и на други места, направо по мирните хора. Това е терор".

Зеленски каза, че Украйна очаква решения- изтребители или противовъздушна отбрана, които да дадат нужните сили на украинската армия. НАТО и ЕС обаче към момента не отговарят на тези негови призиви. Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да се срещне с украинския външен министър Дмитро Кулеба в четвъртък в Анталия, Турция.

Условията на Москва

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в интервю за Ройтерс, че Русия е готова да прекрати военните действия във всеки момент, ако Украйна изпълни нейните искания.

Изброените от Песков искания на Русия са:

- в украинската конституция да бъде записан неутралният статут на страната;

- Киев да признае руския суверенитет над анексирания полуостров Крим, както и независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна република.

Досега това е най-ясното определяне на условията на Москва за прекратяване на т. нар. "специална военна операция", която продължава вече дванайсети ден, отбелязва агенцията.

Песков заяви, че Украйна е запозната с руските условия. "Беше им съобщено, че всичко това може да спре незабавно", каза още той.

По темата за неутралитета на Украйна Песков каза, че украинците "трябва да направят промени в конституцията", от които да става ясно, че няма да се стреми да се присъедини към какъвто и да е блок".

Той подчерта, че в бъдеще Русия няма да има никакви териториални претенции към Украйна. "Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще я доведем докрай. Най-важното е Украйна да прекрати военните си действия. Те трябва да спрат военните си действия и тогава никой няма да стреля", каза Песков.

Очертаването на руските искания идва в момент, в който делегациите от Русия и Украйна се подготвят да се срещнат днес за трети кръг от преговорите за приключване на войната.