Войната струва на Украйна около 54 милиарда долара годишно

Загубихме около 30 процента от икономиката и 3,5 милиона работни места, заяви премиерът Денис Шмигал

Новини
14:04 - 03 Август 2023
2223
Войната струва на Украйна около 54 милиарда долара годишно

Поддържането на украинските въоръжени сили и противопоставянето на Русия в започнатата от нея война струва на Украйна около 2 трилиона гривни (54 милиарда долара) годишно, заяви на среща на украинските посланици украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от агенция Укринформ.

"Всъщност подкрепата за въоръжените сили и войната струва на Украйна около 2 трилиона гривни. Това е повече от приходната част на бюджета в мирно време", каза Шмигал.

По думите му в мирно време приходната част на бюджета на Украйна е възлизала на 1,3 трилиона гривни (35 милиарда долара). В момента държавата оцелява благодарение на финансовата подкрепа на партньорите, както и на безвъзмездни средства и заеми.

"Загубихме около 30 процента от икономиката и предприятията си.

Загубихме 3,5 милиона работни места. През първата година на войната загубихме 29,5 процента от нашия брутен вътрешен продукт (БВП). Предприятията се адаптираха и продължават да се адаптират. Тази година очакваме дори леко увеличение в сравнение с миналата година", уточни украинският премиер.

Той отбеляза, че е възможно също така да се увеличат златните и валутните резерви на Украйна до исторически максимум.

"В момента Националната банка разполага с 39 милиарда долара (във валутни резерви). Тази година намалихме нивото на инфлацията до 12,8 процента на годишна база. Вие разбирате каква е инфлацията във вашите страни, може да сравните", заяви Шмигал, обръщайки се към аудиторията.

По-рано украинският министър-председател заяви, че през първата половина на 2023 г. в държавния бюджет на Украйна са постъпили над 600 милиарда гривни (16 милиарда долара), като за армията са отделени 672 милиарда гривни (18,1 милиарда долара).