ВОЙНАТА: Украйна си връща Киев

Общество
08:03 - 24 Март 2022
5873
ВОЙНАТА: Украйна си връща Киев

контраофанзивата на украинската армия в района на Киев, твърдят западните разузнавателни служби. Кметът на столицата Виталий Кличко е съобщил, че са си върнали почти всички квартали в ключовото западно предградие Ирпин, предаде Би Ти Ви.

Според доклад  на британското министерство на отбраната дори има реална възможност деморализираните руски части да бъдат обкръжени.

Силите на Украйна „увеличават натиска“ върху руските войски, окупиращи региона североизточно от Киев и продължават да извършват "успешни контраатаки" срещу руските сили извън столицата, а украинците вероятно са си върнали предградията Макаров и Мошун, като има реална възможност украинските сили да обкръжат руски части в Буча и Ирпен“, се посочва в доклада.

Междувременно руските сили продължават методично да бомбардират град Мариупол, атакувайки непрекъснато жилищни и обществени сгради. Около 100 000 души все още са блокирани там, крият се в бомбоубежища и мазета, без ток, храна, вода и отопление. Бомбардировките продължават в градове в цялата страна, включително Киев, Чернигов и Харков, съобщи БНР.

Вече 90% от сградите в Мариупол са напълно унищожени или повредени. Пристанищният град се намира на пътя на руските сили, които се опитват да си проправят път на североизток от Крим.

Украинските власти твърдят, че Русия е разрушила ключов мост над река Десна, отрязвайки жизнено важен маршрут между северния град Чернигов и столицата. Омбудсманът на Украйна за правата на човека Людмила Денисова обясни, че  мостът е бил използван за доставяне на хуманитарна помощ и евакуиране на цивилни граждани.

Русия съобщи, че нейните сили са използвали далекобойни оръжия, изстреляни от морето, за да ударят украински оръжеен склад край северозападния град Ровно и две ракетни установки в индустриална зона в покрайнините на Киев.