Войната в Украйна изостря проблема с наркотиците в Европа

Употребата на дрога се връща към нивата отпреди пандемията и има признаци за нарастващо производство

Новини
12:57 - 14 Юни 2022
2672
Войната в Украйна изостря проблема с наркотиците в Европа

Руската инвазия в Украйна може да създаде „нови уязвимости“ в Европа към незаконните наркотици, като доведе до промени в маршрутите за контрабанда и потенциално изложи повече хора на наркотици.

За това предупреди базираната в Лисабон агенция за наркотици на ЕС, съобщава „Ройтерс“.

Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) посочва в годишния си доклад, че много хора, които са претърпели „сериозен психологически стрес“ по време на конфликта, може да бъдат по-уязвими към проблеми със злоупотребата с наркотични вещества в бъдеще.

Търговците на дрога може да преминат към използването на алтернативни маршрути, за да избегнат райони със засилена сигурност.

От агенцията отбелязват, че здравните служби в европейските страни, особено тези, които граничат с Украйна, вероятно ще бъдат по-натоварени, тъй като употребяващите наркотици, които бягат от конфликта, се нуждаят от помощ. Предупреждава се, че дори хората, които не употребяват наркотици, са изложени на риск.

Центърът допълва, че трудната финансова ситуация в Афганистан, който от август е под контрола на талибаните, може да превърне приходите от наркотици в по-важен източник на доходи и да доведе до увеличаване на трафика на хероин към Европа.

В доклада се посочва, че въпреки забраната за производство, продажба и трафик на незаконни наркотици, по всичко изглежда, че отглеждането на мак в Афганистан продължава.

Притесненията относно въздействието, което международните събития могат да имат върху проблемите с наркотиците в Европа, идват в момент, когато употребата на наркотични вещества се връща към нивата отпреди пандемията и има признаци за нарастващо производство, отбелязва ЕЦМНН. Агенцията призовава европейските страни да разширят услугите за лечение и намаляване на вредите.

„Установената дрога никога не е била толкова достъпна и продължават да се появяват нови силни вещества... всеки може да бъде засегнат - пряко или косвено“, предупреди директорът на агенцията Алексис Гусдил.

По последни данни през 2020 г. в Европейския съюз са били иззети рекордните 213 тона кокаин, а над 350 незаконни лаборатории за производство на наркотици са били разбити.