Войната в Украйна изтребва делфините в Черно море

Общество
11:00 - 08 Юни 2022
2034
Войната в Украйна изтребва делфините в Черно море

Множество сигнали са постъпили в екоинспекциите за мъртви и пострадали делфини по Черноморието. Предположенията на рибари и експерти са, че морските бозайници са пострадали от военните действия в Украйна.

55 са откритите мъртви или бедстващи делфини от началото на годината в Бургаския регион, каза пред БНТ Мария Андреева, експерт в екоинспекцията в Бургас.

По думите ѝ причините за смъртта могат да бъдат всякакви, защото и те са бозайници като нас и страдат от различни болести. Последствията от войната не са изключени, каза Андреева. Четирите екземпляра, които са открити в резерват Ромотамо са транспортирани до Тракийския университет в Стара Загора, където ще им бъде направена аутопсия и ще станат ясни причините за смъртта им.

Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" е станал свидетел на много ранени делфини на юг от Китен. Той разказа за четирите делфина, които са открити край Ропотамо.

Те са били живи, но по телата им е имало много наранявания и изгаряния. Русев предполага, че причина за това са звукови удари или експлозии в морето, което е вероятно е следствие на войната в Украйна. Единият делфин е бил с изгаряния половин-един метър, което не може да се случи от слънцето, каза Русев.

При аутопсията на два делфина в Румъния са установени нарушение на органа, който им служи за ориентиране.

Русев заяви още, че техен колега от Украйна докладва за стотици случаи по украинското крайбрежие със същите причини.

Преди два дни рибарят Георги Желев е спасил поредния делфин. С други рибари открили живи делфини в даляна, които не могат да излязат. Желев казва, че от дългогодишния му опит вижда такова нещо за първи път.

Делфините са загубили ориентация и не могат да преодолеят препятствията, да различат ултразвука, който се излъчва от устройства, прикрепени към даляна и влизат в него. Рибарят е категоричен, че е увредено средното ухо на делфините и това е заради войната в Украйна.

Рибарите забелязват още, че делфините тази година не са много активни, не късат мрежите и не ги заобикалят, както друга година. Хората са спасили над 50 делфина само тази година.