Войната в Украйна приключва през пролетта на 2023г.?

Естонското разузнаване смята, че активните военни действия ще продължат още седем до девет седмици

Новини
12:20 - 11 Септември 2022
7624
Войната в Украйна приключва през пролетта на 2023г.?

Естонското разузнаване смята, че активните военни действия в Украйна ще продължат още седем до девет седмици, след което ще има статична война и тази фаза ще продължи до пролетта. 

Това заяви ръководителят на разузнавателния център на естонските отбранителни сили Марго Гросберг, предава ERR. Гросберг смята, че до края на активните бойни действия остават 7-9 седмици - в зависимост от това кога се влоши времето.

„След това до пролетта ще се занимаваме със статична война, която сега наблюдаваме в регионите на Донецк и Луганск“, каза представителят на естонското разузнаване.

В същото време, според него, е малко вероятно през това време да бъде възможно да се освободи цялата територия на Украйна, тъй като ще бъде много трудно да се постигне такъв голям успех за толкова кратко време.

Коментирайки контранастъпателните действия на въоръжените сили на Украйна на юг, той каза: „Не бих класифицирал това като масирана офанзива. Но от началото на април Украйна успя да постигне успех в района на Херсон. "

Според Гросберг за успешното контранастъпление е необходимо трикратно превъзходство на силите. Освен това, отбеляза той, Русия е изградила множество отбранителни съоръжения в района на Херсон, а украинските сили досега са пробили само първата линия.

В същото време, както подчерта естонският полковник, успехите на въоръжените сили на Украйна в Херсонска област и все по-интензивното настъпление ще намалят възможностите на окупаторите да проведат там псевдореферендум.